De overname van MCI door Worldcom zal op korte termijn geen grote gevolgen hebben voor de Nederlandse markt. "We krijgen er wel een belangrijke partij bij. Dat is een goede zaak. Maar ja, Worldcom en MCI zijn nog relatief klein in Nederland", reageert directeur Coert van Ee van de Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG).
Frans Heitkamp van Intercai Telematic Consultants verwacht evenmin spectaculaire ontwikkelingen op de nationale telecommarkt. "Wat ik wel verwacht is dat British Telecom (BT) zijn voorsprong op Unisource en Global One verliest. En verder zal het concurrentieveld worden opgeschud. MCI Worldcom is wel klein in Nederland, maar heeft een enorme potentie. Ik verwacht dat er op den duur een vierde grootmacht ontstaat op de Nederlandse markt." Han van der Zwan van Telfort is niet verrast door de overname. "Het bod van Worldcom op MCI was zo aantrekkelijk, dat BT wel akkoord moest gaan. Ik verwacht dat de overname weinig gevolgen heeft voor de positie van Telfort. We willen in Nederland gewoon de tweede partij na PTT Telecom blijven. De concurrentie zal natuurlijk toenemen, maar dat is niet erg." PTT Telecom noemt de overname "interessant". Volgens woordvoerder Bram Oudshooorn komt er wel een nieuwe grote speler op de markt, maar deze ontwikkeling verontrust PTT niet. "De deal verandert niets aan onze aanpak. De gevolgen voor de Nederlandse markt zijn ons inziens niet zo groot." Van der Zwan maakt zich geen zorgen over de gevolgen voor Concert, de joint venture tussen MCI (25 procent) en BT (75 procent). "Concert levert wer eldwijd telecom-diensten. MCI Worldcom zal de niet-exclusieve distributeur van deze diensten in de Verenigde Staten blijven. BT is nu wel vrij om naar andere leveranciers te zoeken. Deze flexibiliteit levert volgens mij voordelen op. In Nederland biedt Telfort toegang tot Concert. Dit zal niet veranderen." Coert van Ee verwacht wel dat de Nederlandse vestigingen van Worldcom en MCI binnen afzienbare tijd zullen samengaan.
Hoger bod
Het Amerikaanse telecombedrijf MCI maakte maandag bekend het verhoogde bod van Worldcom te accepteren. Worldcom biedt 52 dollar per aandeel, hetgeen neerkomt op een eindbod van 37 miljard dollar. Dat is zeven miljard meer dan het oorspronkelijke bod. Het bod van GTE, 28 miljard dollar in contanten, is hiermee ruimschoots overtroffen. BT zal voor zijn aandeel van 20 procent in MCI ruim zeven miljard ontvangen. Bovendien moet MCI 465 miljoen dollar betalen aan BT voor het verbreken van de overeenkomst tussen beide partijen. BT investeerde in 1993 ruim vier miljard in MCI. Door deze overname, de grootste in de Amerikaanse geschiedenis, ontstaat er een nieuwe gigant, die op de Amerikaanse markt van de lange- afstandscommunicatie de tweede plaats na AT&T inneemt. MCI Worldcom wordt een van de grootste Internet-aanbieders ter wereld en zal 60 procent van het Internet-verkeer in Amerika controleren. BT zal naar nieuwe toegangswegen tot de Amerikaanse markt moeten zoeken. "Deze overeenkomst biedt direct voordeel aan onze aandeelhouders en geeft ons de flexibiliteit om een agressieve strategie richting de Amerikaanse markt te voeren", vertelde voorzitter Iain Vallance op een personferentie. Worldcom-topman Bernard Ebbers wordt de president-directeur van de onderneming. Bert Roberts van MCI krijgt de functie van voorzitter van de raad van bestuur. De aandeelhouders van MCI zullen 45 procent van de onderneming bezitten. Volgens de topmensen zal de overname leiden tot een besparing op de kosten. "De samenvoeging heeft positieve gevolgen voor alle aandeelhouders", meldde Ebbers op de persconferentie in New York. "De overname is gebaseerd op groei; in waarde voor de aandeelhouders, in producten en diensten voor de klanten en in mogelijkheden voor de werknemers." De aandeelhouders en Jusititiële instanties moeten nog toestemming geven voor de deal. Worldcom MCI verwacht dat de overeenkomst over zes tot negen maanden rond is.