Een artikel over een ‘revolutie’ bij het fabriceren van chips deed drs H. Croon, docent aan de Hogeschool van Groningen, naar de pen grijpen.
Technici wordt dikwijls verweten niet of slecht te communiceren met anderen. Als docent HTO trek ik me zo’n verwijt aan. Ik leg dat verwijt echter niet hoofdzakelijk bij de technici. Zolang in deze maatschappij, waarin techniek een belangrijke rol speelt, kennis van techniek, naast dat van bijvoorbeeld aardrijkskunde niet gerekend wordt onder het begrip ‘Algemene Ontwikkeling’, vraagt men technisch specialisten te communiceren met technisch imbecielen. Een onmogelijke opgave!
Ik voelde me in mijn stellingname gesterkt door het lezen van de onzin die over de lezers wordt uitgestort in het artikel ‘Koper vervangt aluminium in chips’ (Computable, 26 september 1997).
Het begint meteen in de eerste zin, waarin gesteld wordt dat IBM in chips halfgeleiders van koper in plaats van aluminium gaat gebruiken. Verreweg de meeste halfgeleiders in chips zijn van silicium, niet van aluminium. Daarbij kan aluminium gebruikt worden als doping om van intrinsiek silicium, P-silicium te maken. Het zou nog denkbaar zijn dat IBM het 3-waardige aluminium zou hebben vervangen door het 1- of 2-waardige koper. Het vervolg van het artikel laat concluderen dat dit niet het geval is en dat het niet gaat om de halfgeleiders, maar om de verbindingssporen. Vermeld wordt namelijk dat verhinderd moet worden dat het koper in het silicium dringt en dat het gebruik van koper 0,1 micron-technologie vergemakkelijkt. Het gaat dus niet om de halfgeleiders in de chips, maar om de geleiders.
Later in het artikel is sprake van 0,25 micronwafels. Nou, de wafels zijn circa 30 cm in doorsnede en geen 0,25 micron! Het gaat ook niet om het oppervlak van 0,25 micron (een lengtemaat) maar om de spoorbreedte van de geleiders. Dat de meeste computers tegenwoordig chips gebruiken van 0,35 micron lijkt me, bij een gedissipeerd vermogen van circa 7 watt, ook al niet fris. De redacteur wil ze dan ook nog laten krimpen tot 0,1 micron. Computerchips meten namelijk tientallen vierkante millimeters.
Zelfs als dit zou zijn overgenomen van een persbericht van IBM, dan nog vind ik dat een redacteur van een vakblad de wegen moet kennen om de berichtgeving correct te laten zijn.
drs H.C. Croon
Groningen