Novells nieuwe president directeur Eric Schmidt staat sinds april dit jaar aan het roer. Op zijn eerste trip in Europa deed hij Londen aan voor een briefing. De belangrijkste vraag die hij moest beantwoorden luidde: hoe kan Novell overleven in een Microsoftwereld? Zijn antwoord: "Java, Java en nog eens Java."
Eric Schmidt heeft voordat hij zijn functie bij Novell aanvaardde veertien jaar bij Sun Microsystems gewerkt. Hij was daar een van de promotors van Java. Zo kwam hij ook in contact met Novell. Anderhalf jaar geleden was hij een van de belangrijkste sprekers op Brainshare, de grote Novell-gebruikersconferentie in Salt Lake City. Toen Novells vorige chef Robert Frankenberg na onbevredigende financiële resultaten het veld moest ruimen, herinnerde men zich Schmidt als de man met de Java-visie. Novell wilde immers al onder Frankenberg de Java Virtual Machine integreren met Netware, zodat Java-applets direct op Netware kunnen draaien.
Het is nu bijna een half jaar geleden dat Schmidt aan de macht kwam. Na wat puinruimen, zoals het terugbrengen van de voorraden, is er nu tijd voor strategie. Het zal niemand verbazen dat Java het antwoord op veel van Novells kwalen moet worden.
Geheime wapen
Schmidt noemt Novell Directory Services (NDS) zowel het geheime wapen als de hoeksteen van het bedrijf. Aan dit kroonjuweel heeft Novell negen jaar gewerkt. Het is sinds vier jaar op de markt. Door NDS beschikbaar te stellen voor andere besturingssystemen waaronder Windows NT, hoopt men een de facto standaard te zetten. Sinds dit jaar is ‘NDS for NT’ leverbaar. Begin volgend jaar komt men met ‘NDS on NT’. Dat gaat nog een stap verder door NDS direct op Windows NT te draaien. Daarmee is het volledig losgekoppeld van Netware. Het is zelfs niet meer noodzakelijk om een Netware-server in het netwerk op te nemen. NDS draait verder op een aantal Unix-varianten. Een versie voor IBM S/390 staat op stapel.
Rond NDS kunnen allerlei andere diensten verkocht worden zoals Bordermanager, Groupwise en Managewise. Ook hoopt hij dat derden diensten zullen ontwikkelen op basis van NDS.
Voor (intra)Netware is het Java wat de klok slaat. Eric Schmidt somt het op. Dit jaar zijn er vierhonderdduizend programmeurs die Java beheersen, volgend jaar loopt dat aantal op tot zevenhonderdduizend. Er zijn achtduizend boeken over Java gepubliceerd (een maat voor de populariteit van een computertaal). Het aantal in Java geschreven applicaties ligt rond de duizend. "En verder zijn er nog wat ‘lachwekkende’ rechtszaken", voegt Schmidt eraan toe.
Rechtszaken
Volgens hem zullen de rechtszaken die Sun Microsystems en Microsoft tegen elkaar aanspannen er alleen voor zorgen dat Java meer aandacht van de pers krijgt. In het ergste geval zal Microsoft steeds minder met Java doen. Maar volgens Schmidt draait het bij Java niet om wat er zich op de client afspeelt (het dispuut tussen Sun en Microsoft draait om een versie van de Java Virtual Machine die door Microsoft wordt gebruikt in Explorer versie 4; volgens Sun heeft Microsoft de licentievoorwaarden geschonden door extensies toe te voegen die alleen op Windows draaien). Dat is volgens Schmidt van minder belang. "Het gaat om de server en daar wint Java." Schmidt meent dat er niet aan getwijfeld hoeft te worden dat Microsoft de licentievoorwaarden schendt. "Lees de voorwaarden (ze zijn openbaar gemaakt op de website van Sun) erop na." De Novell-topman was destijds nauw betrokken bij het opstellen van de voorwaarden en hij kan dan ook uit zijn hoofd de betreffende paragrafen opsommen die Microsoft zou overtreden.
Belangrijke ontwikkelingen
Schmidt denkt dat we aan de vooravond staat van een paar belangrijke ontwikkelingen die de economie zullen raken. Alleen al de mogelijkheid om te telefoneren over Internet (IP Telefonie) zal een enorm prijsdrukkend effect hebben. Door IP telefonie wordt duidelijk dat de huidige tarieven veel te hoog zijn. Telecommunicatie-aanbieders zullen hun tarieven moeten aanpassen. "Bedenk dat er wereldwijd 5 miljoen mensen in de telecom-business werken." Verder zal het prijsbeleid veel transparanter worden door de komst van Internet. In de Verenigde Staten, zo vertelt Schmidt, is een programmaatje op de markt dat de prijzen vergelijkt van verschillende CD’s die online worden aangeboden, bijvoorbeeld via websites als die van CD-Now. Van elf grote websites die CD’s verkopen weigeren nu acht het programmaatje toegang. Als de handel via Internet een grote vlucht neemt, zullen dergelijke prijsvergelijkende programmaatjes steeds vaker opduiken. Of dat te stoppen valt is de vraag, aldus Schmidt.