Het lijkt erop dat ze bij het ministerie van Vrom een poging hebben gewaagd de goden te verzoeken. Windows 95 invoeren voor 4000 mensen en daarbij voor een groot deel gebruikmaken van oude computers. En natuurlijk moest tijdens de verbouwing de verkoop gewoon doorgaan. Dat nu, blijkt niet mogelijk. Het project is daarom uitgesteld. Over de duur van het uitstel zijn de meningen verdeeld. Het management houdt het op een paar maanden, insiders spreken over minimaal een half jaar.
Vroeger was het ten departemente gebruikelijk dat zoveel mogelijk automatiseringswensen van gebruikers werden gehonoreerd. Als gevolg hiervan daalde een aanhoudende stroom software neer op de haagse burelen. Iedereen zijn eigen maatwerkoplossing.
Iemand zei dat Dos uit de mode is en dat je als ambtenaar in Volkshuisvestingszaken niet meer meetelt als je niet met Windows 95 werkt. Dus ging er een projectteam aan de slag. Niet om te achterhalen of dit inderdaad het geval was, maar hoe dit te realiseren. Een inventarisatie bracht in kaart wat het betekent als je gedurende een aantal jaren gebruikerswensen honoreert.
Zó kun je niet automatiseren, concludeerden ze op het departement. Als eerste ging een streep door de gebruikerswensen, de vermeende bron van veel ellende. De keuzevrijheid wordt beperkt, niet omdat dit in het belang van de bedrijfsvoering is, maar omdat de ‘infrastructuur’ dit voorschrijft. Wie beweert dat het bij kantoorautomatisering niet langer om de techniek gaat, woont op een andere planeet, zo wijst de Haagse praktijk uit. Beheer en techniek zijn nog steeds de bepalende factoren bij het automatiseren van bedrijfsprocessen.
Hoewel het projectmanagement meent dat de medewerkers op het ministerie van Vrom uiteindelijk onder Windows meer zullen kunnen dan onder Dos, zullen de eindgebruikers de komende maanden hun werk vermoedelijk niet kunnen doen, omdat ze hun handen vol hebben aan het verkennen van al deze nieuwe mogelijkheden.