Hewlett-Packard brengt tegen het einde van dit jaar een NT-machine op de markt met acht Intel Pentium Pro-processoren. In tegenstelling tot Compaq heeft HP hiervoor zijn eigen parallelle technologie ontwikkeld.
Volgens Duncan Campbell, verantwoordelijk voor de marketing van de Netserver divisie, nemen de prestaties van NT-servers met 25 tot 40 procent toe. Hiervoor is dan wel de I2O-technologie (Intelligent Input Output) nodig. Er bestaat een grote vraag naar schaalbare NT-servers omdat applicatiesoftwarepakketten van bijvoorbeeld Sap en Baan steeds zwaarder worden.
Productdetails zijn nog niet bekend, maar Campbell verklapt dat over twee weken op de Comdex (Computer Dealer Exposition) in Las Vegas demo’s zullen worden gedraaid. Ondanks het feit dat NCR een acht-processor- en Unisys zelfs een tien-processor-NT Server op de markt heeft, vindt Campbell dat HP baanbrekend werk verricht: "Ik heb nog geen behoorlijke prijs/prestatie-verhouding van andere leveranciers gezien." Ook de strategieën van concurrenten als Compaq en IBM lopen achter op die van HP.
Compaq kondigde vorige maand aan in de tweede helft van 1998 met een acht-processor-machine op de markt te komen. Daarvoor vertrouwt Compaq op de multiprocessor-technologie van het bedrijf Corallary. Dit bedrijf staat weer op het punt gekocht te worden door Intel, waardoor de technologie in handen komt van meerdere server-leveranciers. IBM laat de NT-server met acht Pentium Pro’s voorlopig links liggen. De computergigant van het eerste uur gokt op de Deschutes-processor, de opvolger van Intels Merced. "IBM vergeet de cruciale rol van I2O-technologie. Een toename van het aantal processoren alleen, zet geen zoden aan de dijk", aldus Campbell.
NT rukt verder op
Campbell verklaart trots dat HP technologisch voorop loopt op het gebied van NT-servers. "Als Deschutes op markt komt, zullen wij een snel migratiepad aanbieden. IBM moet dan zijn acht-processor-technologie nog ontwikkelen", stelt hij tevreden. Deschutes zal de markt voor NT-servers wel een grote stimulans geven, omdat alles volgens de HP-topman dan op elkaar aansluit: "NT 5.0, wat een 64-bit besturingssysteem zal zijn en de I2O-technologie, waardoor de bus-snelheid verdubbelt, zullen NT-servers verder laten doordringen in IT-infrastructuren."
Naast parallelle processoren kunnen de algemene prestaties van NT-machines ook door middel van clustering verbeterd worden. "Het grootste probleem met clustering is om software-leveranciers zover te krijgen dat ze API’s (Application Program Interface) bouwen voor de clustering-technologie van Microsoft", meent Campbell.
Groot zelfvertrouwen
Voor het zover is, claimt HP 90 procent van de clusteringproblemen via bedrijfseigen oplossingen aan te kunnen. Grootschalige migratie zal pas plaatsvinden op het moment dat Microsoft Server Cluster (voorheen bekend onder de codenaam Wolfpack) breed geaccepteerd wordt. Duncan Campbell heeft geen gebrek aan zelfvertrouwen. De concurrentie verwacht hij niet zozeer uit hoek van andere leveranciers van NT-servers, maar van andere systemen zoals de AS/400.