Novells nieuwe president-directeur Eric Schmidt staat sinds april dit jaar aan het roer. Op zijn eerste trip in Europa deed hij Londen aan voor een briefing. Kernvraag is hoe Novell kan overleven in een Microsoftwereld. Java, Java en Java, aldus Schmidt.
Voor Novell zat Schmidt veertien jaar bij Sun Microsystems, waar hij één van de Java-voorvechters was. Zo kwam hij in contact met Novell. Toen Novells vorige chef Robert Frankenberg het veld moest ruimen, herinnerde men zich Schmidt als de man met de Java-visie. Novell wilde al onder Frankenberg de Java Virtual Machine (JVM) integreren met Netware, zodat Java-applets daar direct op kunnen draaien.
Na wat puinruimen heeft Schmidt nu tijd voor strategie. Java moet het antwoord op veel van Novells kwalen worden. Daarnaast moet NDS (Novell Directory Services) zowel het geheime wapen als de hoeksteen van het bedrijf worden. Aan dit kroonjuweel heeft Novell negen jaar gewerkt. Het is sinds vier jaar op de markt. Door NDS beschikbaar te stellen voor andere besturingssystemen, waaronder Windows NT, hoopt men een de facto standaard te zetten. Sinds dit jaar is ‘NDS for NT’ leverbaar. Begin volgend jaar komt ‘NDS on NT’; dan draait NDS direct op Windows NT. Dat koppelt NDS volledig los van Netware; zelfs een Netware-server in het netwerk is niet meer nodig. NDS draait verder op enkele Unix-varianten. Een versie voor IBM S/390 staat op stapel. Rond NDS zijn allerlei andere diensten te verkopen, zoals Bordermanager, Groupwise en Managewise. Ook hoopt Schmidt dat derden diensten ontwikkelen op basis van NDS.
Voor (Intra)Netware is het Java wat de klok slaat. Volgend jaar beheersen zevenhonderdduizend programmeurs Java. Er bestaan zo’n duizend applicaties in Java. "En verder zijn er nog watfunny lawsuits", zegt Schmidt. De juridische strijd tussen Sun en Microsoft geeft Java alleen maar meer bekendheid. In het ergste geval gebruikt Microsoft Java steeds minder. Volgens Schmidt gaat het bij Java echter niet om de client, maar om de server. "En daar wint Java." Microsoft schendt volgens Schmidt dan de licentievoorwaarden.
Schmidt denkt dat we aan het begin staan van ontwikkelingen die de hele economie raken. Telefoneren via Internet (IP-telefonie) bijvoorbeeld zal de tarieven van de telcombedrijven enorm drukken. Ook maakt Internet prijzen transparanter. In de VS bestaat een programmaatje dat prijzen vergelijkt van online aangeboden CD’s. Acht van de elf websites die CD’s verkopen weren nu dat programma. Als handel via Internet een grote vlucht neemt, duiken dergelijke programma’s steeds vaker op.