De krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders neemt de komende jaren dramatische vormen aan en heeft grote gevolgen voor de economie. Dat is de analyse van Rob Schaefer van Meta Group. "We hebben te maken met een grote achterstand in opleidingen en trainingen, waardoor de tekorten aan mensen de komende jaren sterk zullen toenemen. Hierdoor zal de hoogte van de salarissen op den duur escaleren."
Het vorige week gepresenteerde rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) ondersteunt de analyse van de Amerikaan. Uit het onderzoek `De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2002′ blijkt dat de komende vijf jaar een ernstige krapte op de arbeidsmarkt ontstaat. De tekorten ontstaan door een toename van de werkgelegenheid, vergrijzing en een groeiend aantal vervangingen. Er is niet alleen sprake van een aanbodtekort van automatiseerders, maar van veel meer beroepsgroepen. Het ziet er niet naar uit dat de tekorten aan automatiseerders de komende jaren af zullen nemen. Er is een aantal mogelijkheden om de problemen op te lossen. Allereerst zouden meer informatici die nu niet werken, een baan moeten krijgen. Dit alternatief biedt weinig soelaas. Het aantal niet-participerende informatici is namelijk laag, waardoor inschakeling van deze groep niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat is. Omscholing van werklozen en het overhalen van scholieren om een informatica-opleiding te gaan volgen zijn de twee overgebleven alternatieven. Het bedrijfsleven heeft inmiddels wervingscampagnes gestart. "Toch zal het nog even duren, voordat deze acties vruchten afwerpen. Resultaten zullen pas over een paar jaar zichtbaar zijn", meldt ROA-onderzoekster Margot de Steur.
Stijging salarissen
De tekorten op de arbeidsmarkt zullen voorlopig blijven bestaan. "Sterker nog, de komende jaren neemt de situatie dramatische vormen aan", voorspelt de Amerikaanse analist Schaefer. De invloed van deze schaarste zal grote invloed hebben op de economische situatie. Zowel in Nederland als in de gehele wereld. Een krapte op de arbeidsmarkt is niet zo bijzonder. Het feit dat de tekorten alleen maar toe te lijken te nemen, maakt de situatie op de markt der automatiseerders zorgwekkender. "Ik heb inderdaad de indruk dat geen sprake meer is van een conjunctureel verschijnsel. Het tekort is structureel", analyseert De Steur. "Als er ergens een tekort aan personeel ontstaat, passen werkgevers hun eisen aan. Mensen die maar enigszins geschikt zijn, kunnen al voor een aanstelling in aanmerking komen. De tekorten kunnen zo weggewerkt worden. Deze methode werkt niet bij grote tekorten." De krapte leidt volgens Schaefer tot hogere salarissen. Deze stijging werkt inflatie in de hand. "De Jaar 2000-problemen en de invoer van de Euro doen de vraag naar automatiseerders toenemen. Bedrijven bieden specialisten veel geld om ze binnen te halen. Als deze projecten achter de rug zijn, kunnen de ondernemingen niet ineen minder bieden. Op deze manier escaleren de salarissen." Volgens Laheij van Breed & Partners management consultants, valt de salarisstijging wel mee. "Automatiseerders die bij echte IT-bedrijven werken, gaan er niet zo bijzonder veel op vooruit. De aanvangssalarissen zijn wel vrij hoog, maar de verdere groei valt wel mee." Schaefer maakt zich het meest zorgen over de concurrentiepositie van bedrijven. "Het succes van de spelers op de markt hangt af van de mate van automatisering. Soft- en hardware kunnen de plaats van het schaarse personeel innemen. Kijk, de krapte neemt niet af, het gaat er nu om hoe bedrijven met het probleem omgaan."