De aangekondigde fusies in de accountancywereld zetten de verhoudingen in de automatiseringsmarkt op zijn kop. De nieuwe grootmachten KPMG/Moret Ernst & Young en Coopers & Lybrand/Price Waterhouse storten zich op aantrekkelijke groeimarkten als management consultancy en uitbesteding.
Dat is de veelgehoorde verwachting na de bekendmaking van de fusieplannen. De grote IT-bedrijven kijken echter eerst de kat uit de boom. De mondialisering van het bedrijfsleven is de belangrijkste beweegreden achter de samensmeltingen. Van accountants wordt verwacht dat ze ondernemingen overal ter wereld kunnen ondersteunen. Zij moeten niet alleen de organisaties kunnen doorgronden, maar ook kennis hebben van automatisering, en juridische en fiscale regels.
Door te fuseren kunnen de accountants hun kennis bundelen en hun slagkracht vergroten. Die bundeling van kennis richt zich dus ook op automatisering. Jan de Hartog, bestuursvoorzitter van Moret, Ernst & Young, liet in De Volkskrant weten dat het hele automatiseringsproces van bedenken, bouwen en operationeel houden in één bedrijf ondergebracht zou kunnen worden. Price Waterhouse heeft hiermee al een begin gemaakt door een belang van 25 procent in Origin te nemen.
Sterke posities
De Gartner Group meldt dat de gezamenlijke omzet van KPMG en Ernst & Young op het gebied van automatisering vorig jaar bijna 3 miljard dollar was. Bij de twee firma’s werken in totaal 17.000 IT-specialisten. Zij hebben samen een sterke positie in de automatisering van administratieve processen in de financiële sector, overheid en de industrie. Ernst & Young beschikt over veel Sap-expertise; KPMG is sterk in Oracle- en Peoplesoft-implementaties. Daarnaast investeren de organisaties veel in Internet-dienstverlening en knowledge-sharing.
Toch letten bedrijven als IBM, EDS, CSC en Andersen Consulting voorlopig meer op elkaar dan op de ontwikkeling in de accountancywereld. Woordvoerder Walter van het Hof van IBM erkent dat de grenzen steeds dichter bij elkaar komen. "Maar", zegt hij, "accountancybureaus bewegen zich op een hoger abstractieniveau, gericht op organisatie-advies. Wij bieden complete oplossingen aan en hebben daarvoor alle kennis in huis. Zelfs research & development. Dat is onze voorsprong."
Ook Fred Geerts, directeur Andersen Consulting Nederland, denkt op basis van jarenlange investeringen in opleidingen en technologieën een voorsprong te hebben op accountantskantoren. "Maar we onderschatten ze niet. Het zijn geduchte organisaties, al zijn EDS en IBM voor ons op dit moment de grote spelers." De combinatie automatisering en consultancy beschouwt hij "als een succesformule die veel navolging zal krijgen."
Weinig merkbaar
IT-dienstverleners CSC en EDS merken nog niets van toenemende concurrentie bij het binnenhalen van grote outsourcingsopdrachten. Marc Okker, zegsman van CSC, vraagt zich af of de accountskantoren op korte termijn de "link tussen bedrijfsprocessen en IT waterdicht kunnen maken." Beide bedrijven hebben reeds ervaring in het overnemen van adviesbureaus die zich richten op strategische dienstverlening. Zo heeft CSC een jaar of vier geleden Index overgenomen en EDS in 1995 AT Kearney. Volgens Anders Jacobsen, directeur marketing EDS Nederland, is het niet eenvoudig om dit soort organisaties te laten fuseren. "Het zijn meer maatschappen dan bedrijven. Bij ons is het een complex proces geweest met complexe onderhandelingen. Maar inmiddels is de omzet op dit terrein verdubbeld."