Een kwalitatief hoogwaardig proces van software-ontwikkeling is heel belangrijk, vindt Wilko van Asseldonk van Origin Technical Automation. Daarom las hij ‘Software van niveau’ (Computable, 10 oktober) met veel belangstelling. Wel plaatst hij enkele kritische kanttekeningen bij het verhaal.
In het verhaal wordt gesuggereerd PSP de opvolger is van CMM. Niets is minder waar: ze vullen elkaar aan en hebben elkaar nodig. Een aantal vakmensen bij elkaar zal niet spontaan een goed geöliede organisatie voor software-ontwikkeling vormen. Daarvoor is een goed (gedefinieerd) proces nodig. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: een organisatie met een goed proces zal niet veel bereiken zonder professionele automatiseerders.
Het aanbrengen van verbeteringen, en zeker in het proces, is inderdaad moeilijk en duurt in het algemeen langer dan de betrokkenen graag zouden willen. Het succes van procesverbetering hangt echter niet alleen af van individueel vakmanschap, maar ook van de betrokkenheid en sponsorship van het management en de veranderingsgezindheid van de automatiseerders. Organisatieverbeteringen behoren projectmatig uitgevoerd te worden en de voortdurende aandacht van het management te krijgen. Vanwege de steeds strengere eisen die aan software-ontwikkeling worden gesteld, is procesverbetering op alle niveaus in de organisatie een continue activiteit.
Van één specifieke bewering in het artikel willen we ons expliciet distantiëren: een tweedaagse cursus is naar onze mening absoluut onvoldoende om PSP aan te leren, laat staan om die succesvol in een organisatie in te voeren. In een zo korte tijd kun je de cursisten misschien een aantal trucjes aanleren, maar niet de noodzakelijke concepten en methodieken bijbrengen. Dat wil zeggen dat de cursisten dan niet in staat zijn om het geleerde in verschillende omstandigheden in de praktijk toe te passen. Wij zijn zelfs van mening dat er vóór en ná de cursus nog een aantal expliciete stappen nodig is om de kans op succesvolle toepassing in de organisatie aanmerkelijk te verhogen. Daarom biedt Origin organisaties al sinds 1996 ondersteuning bij al deze stappen inclusief de (in licentie gegeven) SEI-cursus. Wij hopen dat mensen die daadwerkelijk willen verbeteren, zich realiseren dat er geen quick road to paradise is. Voor blijvende procesverbeteringen zijn investeringen nodig.
Wilko van Asseldonk, Origin Technical Automation