Het Amerikaanse ministerie van Justitie eiste vorige week dat Microsoft zijn verkooptaktiek van de Internet Explorer wijzigt, op straffe van een boete van één miljoen dollar per dag. Minister Janet Reno beschuldigde het bedrijf ervan zijn Windows-monopoly te misbruiken. Microsoft zei in een reactie zijn huidige strategie van voortdurende uitbreiding van Windows te verbeteren.
Volgens Reno zou Microsoft computerfabrikanten dwingen de Microsoft Internet Explorer te installeren, waardoor kopers geen browsers van concurrenten als Netscape gebruiken. Indien de makers de Explorer negeren, zouden ze niet meer in aanmerking komen voor een Windows 95-licentie. Microsoft beperkt op deze manier de keuzevrijheid van gebruikers. De minister vroeg de rechter om een verbod van de link die Microsoft legt tussen de Explorer en Windows. Verder willen zij de onderneming verplichten zich te houden aan de in 1995 gemaakte anti-kartel afspraak. Het ministerie meldde dat Microsoft verzoeken van ten minste drie fabrikanten heeft genegeerd om Internet Explorer of het icoon van de browser te verwijderen van Windows 95. Ook kwam een incident uit 1996 ter sprake, waarbij Microsoft een van de grootste Amerikaanse computerfabrikanten zou hebben gedreigd de licentie-overeenkomst voor Windows 95 te beëindigen als de makers Internet Explorer niet meer zouden installeren.
Volstrekt legaal
De boete van één miljoen dollar per dag is opvallend en heeft nog geen precedent. Normaal wordt niet meer dan tienduizend dollar geëist. In een reactie maakte Microsoft bekend dat hij zijn huidige strategie inzake de voortdurende verbetering van Windows zal verdedigen. "We werken op volstrekt legale wijze. In de overeenkomst staat heel duidelijk dat het Microsoft is toegestaan om nieuwe functies te implementeren in het besturingssysteem dat hij in licentie geeft aan PC-fabrikanten, zonder dat dit de overeenkomst overtreedt", reageerde William Neukom van de juridische afdeling. De beschuldiging van het ministerie is bij de concurrenten van Microsoft met gejuich ontvangen. Met name Netscape, dat met de Communicator de browsermarkt domineert, vertelde achter de actie te staan. Analisten menen dat Microsoft de markt van de Internetbrowsers wil domineren, om zo zijn besturingssystemen te beschermen. Internet maakt besturingssystemen als Windows 95 minder relevant. Als het Internetgebruik toeneemt, maakt het niet zo veel meer uit op welk besturingssysteem een computer draait. En als Windows minder belangrijk wordt, dan zou de dominantie van Microsoft in tekstverwerkers en spreadsheets wel eens kunnen verdwijnen. Op dit moment draait 80 procent van de Amerikaanse PC’s op Windows. Niet iedereen reageert positief op het initiatief van het ministerie. Sommige commentatoren vinden dat de regering met haar bemoeienis grenzen overschrijdt. Ze vrezen dat de overheid de software-industrie wil controleren. De Europese Commissie onderzoekt eveneens een aantal zaken waarbij Microsoft zijn dominante marktpositie zou hebben misbruikt. De Commissie wilde niet aangeven op welke aspecten de zaken betrekking hebben.