Het Amerikaanse telecombedrijf MCI zal binnenkort met GTE en Worldcom om de tafel gaan zitten en de offertes van beide ondernemingen bespreken. British Telecom (BT) lijkt het onderspit te moeten delven en past eigenlijk alleen nog in een scenario waarin drie partijen samengaan. GTE en Worldcom zijn namelijk bereid veel dieper in de buidel te tasten.
BT bood in eerste instantie 25 miljard, maar verlaagde in augustus het bod met ruim 5 miljard dollar. De onderhandelingen tussen MCI en BT waren zo ver gevorderd, dat de aandeelhouders van MCI binnenkort al zouden stemmen over de overname. Begin oktober doorkruiste Worldcom deze plannen en meldde topman Ebbers zich met een bod van ruim 30 miljard dollar. GTE is bereid om 28 miljard dollar uit te geven. Het aanbod van GTE is erg aantrekkelijk, omdat het bedrijf contant zal betalen. Worldcom wil via een aandelenruil aan de verplichtingen voldoen. Analisten hebben GTE dan ook als favoriet bestempeld. "GTE is gewend om een corporatie van 20 miljard dollar te leiden. We kunnen beter management en meer synergie tussen GTE en MCI verwachten dan tussen Worldcom en MCI", analyseert Gartner Group. Bovendien paaide GTE-topman Charles Lee bestuursvoorzitter Bert Roberts van MCI door hem de positie van tweede man binnen het bestuur aan te bieden.
Gelijke monniken
Volgens Gartner geeft en overname van MCI door GTE de kans aan AT&T om een lokaal telefoonbedrijf over te nemen. De Federale Communicatie Commissie in Amerika kan immers niet eerst een deal tussen GTE en MCI goedkeuren om vervolgens toestemming te onthouden aan de overname van bijvoorbeeld BellSouth of Bell Atlantic door AT&T. Door deze overnames zal het aantal bedrijven dat alles-in-een telecommunicatiediensten kan leveren toenemen. Op dit moment is nog geen enkele onderneming hiertoe in staat. Toch onderschatten de analisten Worldcom niet. Een overname door Worldcom geeft MCI de mogelijkheid om de attractieve zakenmarkt te veroveren. Een overeenkomst tussen GTE en MCI is meer gericht op consumenten. Bovendien kan MCI via Worldcom toegang krijgen tot ’s werelds grootste Internet-provider UUnet. MCI zal moeten beslissen of het bedrijf een ‘verticale’ of ‘horizontale’ samensmelting wenst. Een verticale overname door GTE, zal nieuwe diensten aan het assortiment van MCI toevoegen. Een horizontale deal met Worldcom breidt de huidige mogelijkheden van MCI uit naar nieuwe gebieden. Ook het samengaan van MCI, GTE en British Telecom is denkbaar. De drie bedrijven hebben in het verleden al over deze mogelijkheid gesproken, zonder tot een overeenkomst te komen.
Doorslaggevende stem
Ironisch genoeg kan BT de doorslaggevende stem over de offertes krijgen, aangezien het bedrijf al een belang van 20 procent in MCI heeft. Door deze zeggenschap kan BT de weg naar een samengaan van drie partijen plaveien. De connecties van GTE zullen BT en MCI in het hart van de lokale Amerikaanse telecommarkt plaatsen. BT zou dan een grote voorsprong nemen op Europese concurrenten als Deutsche Telekom en France Telecom. Voor GTE is een overeenkomst met BT en MCI aantrekkelijk om voet aan Europese grond te krijgen. Een drietands-overeenkomst waarbij Worldcom is betrokken, lijkt uitgesloten. De roekeloze overnames door Worldcom laten geen ruimte over voor derden. Bovendien heeft het bedrijf van Ebbers al belangen in de Engelse markt. BT kwam vorige week met MCI overeen om de beperkende clausule uit het contract te halen. Dit onderdeel van de overeenkomst sloot onderhandelingen met andere belangstellenden uit. Enkele branche-kenners verwachten nog meer biedingen op MCI, met name uit Europa. Ook een nieuw, verhoogd bod van Worldcom valt niet uit te sluiten.