Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf zetten informatietechnologie nauwelijks in op strategisch niveau. Het in het leven geroepen MKB-Groeicertificaat stimuleert hen om dit wel te doen.
Het MKB-Groeicertificaat is een initiatief van de Raad voor Accreditatie (RvA) en mkb-Nederland, ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Aanleiding vormt de onvrede bij mkb-bedrijven over het behalen van het traditionele ISO 9001/2-certificaat. De gemiddelde mkb-ondernemer ervaart de ISO 9000-normen als statisch, abstract en – daarom – bedrijfsvreemd. Daartegenover staat de eis van veel klanten dat een bedrijf ISO-gecertificeerd moet zijn.
Het groeicertificaat zorgt ervoor dat een ondernemer geleidelijk het nut inziet van de door ISO voorgeschreven kwaliteitseisen en werkwijzen, zegt Victor Wegener, lid van de werkgroep MKB-Groeicertificaat en als bedrijfskundige werkzaam bij Getronics. "In vier fasen werkt de ondernemer aan de invoering van een professionele bedrijfsvoering. De eerste twee fasen zijn organisatie-richtend en -inrichtend; de derde staat in het teken van het daadwerkelijk invoeren van verbeteringen en de vierde wordt afgesloten met een ISO-certificaat. De door de RvA geaccrediteerde instellingen mogen de fasen officieel begeleiden en het groeicertificaat uitreiken."
Top-down-benadering
Volgens Wegener onderscheidt het MKB-Groeicertificaat zich van de ISO-certificering door de top-down-benadering. "In het ISO-traject staan werkwijzen beschreven volgens de ISO-normen, terwijl de praktijk daarvan afwijkt. Het groeicertificatieschema volgt daarentegen de gedachtegang van de ondernemer: hij moet eerst zijn beleid formuleren, daarna beschrijft hij zijn productieproces en wordt zijn beleid hierop getoetst. Uit die toetsing komen aanbevelingen voor verbeteringen naar voren. Het begeleiden van dit schema biedt mogelijkheden voor de IT-branche: nu kan de mkb’er gestimuleerd worden om informatietechnologie op strategisch niveau in te zetten."
In december zullen certificatie-instellingen in staat zijn het traject van het MKB-Groeicertificaat te begeleiden. Een aantal midden- en kleinbedrijven heeft het inmiddels getest. Diverse branche-organisaties ondersteunen het initiatief. Ook grotere ondernemingen tonen belangstelling voor deze nieuwe benadering van total quality management, aldus Wegener.