Minister Wijers (Economische Zaken) trekt 125 miljoen gulden meer uit voor fiscale stimulering van researchwerk. Het totale budget van de Wet Vermindering Afdracht Speur- en Ontwikkelingswerk (de vroegere Wbso) komt daarmee op 600 miljoen gulden per jaar.
Sinds innovatieve software binnen deze stimuleringsregeling valt, maakt een toenemend aantal IT-bedrijven hier gebruik van. Met het extra budget wordt de fiscale tegemoetkoming van kosten voor onderzoek en ontwikkeling boven de 150.000 gulden verhoogd van 12,5 procent naar 17,5 procent van deze kosten. De afdrachtvermindering wordt dus verruimd als de totale loonsom dit bedrag van 150.000 gulden te boven gaat.
Dit maakte de minister woensdag 15 oktober bekend tijdens een symposium van de chemievereniging Vnci.
Betere tijden
Wijers geeft verder 25 miljoen gulden extra uit voor de regeling die de onderlinge samenwerking op technologiegebied stimuleert. Voor de eerste tender van de BTS-regeling (Besluit Technologische Samenwerkingsprojecten) was de belangstelling namelijk groot. Besloten is de tweede tender te verhogen tot een budget van 55 miljoen gulden.
Eind vorige week zijn ook fiscale maatregelen ter versterking van de kennisinfrastructuur bekendgemaakt. Voor IT-opleidingen en cursusinstituten breken nog betere tijden aan, want bedrijven kunnen de scholingskosten die ze voor hun werknemers maken, vanaf begin volgend jaar voor een deel aftrekken.
De snelle technologische ontwikkelingen doen een toenemend beroep op de kennis en vaardigheden van de werknemers in bedrijven. Investeringen in ‘menselijk kapitaal’ zijn essentieel om deze kennis te vergroten. Deze investeringen dragen in belangrijke mate bij tot de kennisintensiteit en de concurrentiekracht van het bedrijfsleven.
Scholing
Het Nederlandse bedrijfsleven doet overigens vrij weinig aan de scholing van werknemers. Slechts 26 procent van de werknemers neemt daar aan deel. In Denemarken is dit 34 procent en in het Verenigd Koninkrijk is dit 39 procent.
Om scholing tijdens het werken te stimuleren, komt er een fiscale scholingsfaciliteit voor bedrijven, zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Vermeend (Financiën) en minister Wijers (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. Deze generieke faciliteit krijgt de vorm van een extra aftrek op de fiscale winst ter grootte van 20 procent van de scholingskosten. Gezien de vrij lage scholingsinspanning in het midden- en kleinbedrijf is besloten een extra stimulans te geven aan investeringen in scholing door middelgrote en kleine bedrijven.
Indien de scholingskosten niet meer dan 250.000 gulden bedragen, verleent de overheid over de eerste 60.000 gulden kosten een aftrek van 40 procent. Voor de scholingskosten van werknemers ouder dan 40 jaar komt een aanvullende scholingsaftrek van 40 procent met als doel de scholing van de oudere werkgever te bevorderen. In totaal kan de scholingsaftrek niet meer bedragen dan 5 miljoen gulden. Deze fiscale faciliteit geldt ook voor in het bedrijf zelf verzorgde scholing.
Rekenvoorbeeld scholingskosten
Aan de hand van twee rekenvoorbeelden kan de nieuwe tegemoetkoming in de scholingskosten worden verduidelijkt.
Stel een bedrijf geeft in een jaar 30.000 gulden aan scholing uit, waarvan 2000 gulden betrekking heeft op personen ouder dan 40 jaar. Dan bedraagt de scholingsaftrek 40 procent van 30.000 gulden plus 40 procent van 2000 gulden. In dat jaar kan dus 12.800 gulden extra van de winst worden afgetrokken.
Een ander voorbeeld: de scholingskosten bedragen 230.000 gulden waarvan 30.000 gulden betrekking heeft op werknemers boven 40 jaar. De scholingsaftrek bedraagt 40 procent van 60.000 plus 20 procent van 170.000 gulden plus 40 procent van 30.000 gulden. De extra winstaftrek bedraagt dan 70.000 gulden.