We weten allemaal hoe overspannen de IT-markt momenteel is. De gunstige economische ontwikkeling, het ‘jaar 2000’-probleem, de invoering van de euro en niet in de laatste plaats de Internet-ontwikkelingen worden als oorzaken genoemd. Het is niet verwonderlijk dat bedrijven alternatieve wegen zoeken om medewerkers aan te trekken.
Bij veel bedrijven staan vacatures op de homesite aangegeven. Bijvoorbeeld bij CMG en High Tech Automation. Sommige bedrijven gaan verder: Mediaplaza heeft bijvoorbeeld al haar medewerkers via Internet geworven. Daarentegen laten top-headhunters, zoals Egon Zehnder, Spencer Stuart, Holtrop Ravesloot en Maes & Lunau, het medium nog links liggen of gebruiken Internet slechts passief door er een infopagina op te zetten. Toch zou het me niet verbazen wanneer straks ook de drukbezette top-executives steeds meer via het interactieve medium gekoppensneld worden. Er zijn al een behoorlijk aantal initiatieven. In ‘careermosaic’ is een database met internationale vacatures. Voor een Nederlandse IT-manager vind ik slechts een hit bij een internationaal transportbedrijf in Amsterdam. Het gaat overigens om een marketing managementfunctie ;-). In deze database blijkt een beperkt aantal organisaties voor veel vacatures te zorgen.
Het is jammer dat de internationale databases voor loopbaancentra – bijvoorbeeld die van universiteiten – zo weinig evenwichtig zijn: veel Amerikaanse en relatief weinig Europese en Aziatische vacatures. Nu Europa en Azië geweldige inhaalslagen doormaken verandert dat gelukkig snel. De site voor de Internet-jobsurfer is helaas niet op trefwoorden doorzoekbaar, waardoor de aspirant job-hopper of werknemer eerst nog een uurtje moet gaan surfen alvorens iets te vinden. Ook hier weer meer gading voor degene die Nederland wil ontvluchten. Goede en uitgebreide overzichten zijn te vinden in de Career Resource Center. Nu even genoeg internationale verweggistan-banen gezien. Laten we eens kijken of we voor u een leuke baan in Nederland kunnen vinden. Waarom verhuizen?
Interzend – een uitzendbureau uit het oosten van ons land – publiceert online een groot aantal vacatures op IT-gebied, met name voor programmeurs en systeembeheerders. Teleurstellend is het veelbelovende initiatief de Jobbingmall, waar je je cv kunt intypen (kost 20 minuten) en waarin geheel automatisch vraag en aanbod gematched worden. Bij het invullen van mijn cv klapte ik er twee keer uit, waardoor ik weer helemaal opnieuw kon beginnen. Mogelijk kwam het doordat ik Netscape Navigator 3.0 en niet de aanbevolen versie 3.02 of verder gebruik. Na de tweede keer gaf ik het echter nog niet op. Maar helaas, ook met de eveneens aanbevolen Internet Explorer 3.02 gaat het fout wanneer je een datumveld bij "vorige functies" niet goed invult, dan verdwijnt alles wat je hebt ingetypt. Dodelijk.
Ik wend me tot de jobbank. De jobbank is uit de VS komen overwaaien en werkt een stuk simpeler. Binnen tien minuten ben ik klaar, doordat ik gewoon een kopie van een bestaande cv-tekst kan opsturen. Zeer vervelend is wel dat de cv niet anoniem – zoals aangegeven bij het versturen – maar met naam en toenaam bij de jobbank geplaatst wordt! Dat was niet de bedoeling. Overigens, kwam er binnen enkele dagen respons van "een groot Amerikaans bedrijf dat binnenkort naar Europa komt en op zoek is naar executives". Ik vermoed een relatie met de jobbank, hoewel dat niet expliciet aangegeven werd.
Een baan zoeken via Internet mag dan geen probleem zijn, maar hoe zit het met inzicht in de arbeidsmarkt? Intermediair analyseert dat het aantal IT-vacatures in 1996 ten opzichte van een jaar eerder met 40 procent is gestegen. Voor 1997 wordt een gematigder groei van circa 8 à 9 procent verwacht. Het mag niet verbazen dat voor Nederlandse begrippen Computable en Intermediair – overigens staan beide ook op het Net – in hun gezamenlijke automatiseringsspecial de meeste handvatten aanbieden: onder andere een aantal tests. Ik probeer de sociale vaardighedentest uit. Een hoge score… en dat voor een Internet-nerd! Misschien heb ik de test te sociaal-wenselijk ingevuld?
Over nerds gesproken. Briljant was de advertentie van een IT-bedrijf waarin levensgroot stond: Nerds Gezocht! Een collega – vast ook een banenzoekende nerd – liep na het zien van de advertentie wereldvreemd hinnikend over de gang. Nerds Gezocht! markeert treffend een trendbreuk in de IT-arbeidsmarkt: IT en Internet-nerds zijn in. In Nerd World Media zijn banen te over. En zijn immers de grote nerds Gates en Jobs (toepasselijk) niet onze superhelden geworden? Waarom dat voorbeeld niet volgen? Het is duidelijk, het wordt een vreemde wereld waarin we straks leven: een Nerd World.
Om de drie weken schrijft dr. Martijn Hoogeveen, manager Partnership & Service Development bij PTT Telecom Internetdiensten, over de beste Internet-sites rond een interessant IT-onderwerp.
Alle http-adressen van de genoemde sites staan op Computable Online: https://www.computable.nl/internet.