Deze maand komt de Java Developers Kit voor de S/390 op de markt. Dit weerspiegelt dat het klassieke mainframe steeds beter kan omgaan met nieuwe technologieën in heterogene omgevingen.
Niemand kijkt binnen de IBM-mainframe gebruikersvereniging GSE (Guide Share Europe) nog vreemd op als je een mainframe als webserver gebruikt of Java-applicaties op een S/390 wil draaien.
"De naam Microsoft viel hier vijf jaar geleden nog niet. Dat was taboe. Wij waren puur en alleen op het mainframe-platform geconcentreerd", zegt Jan Tervooren, voorzitter van GSE, tijdens de jaarlijkse gebruikersdag in Zeist. Tegenwoordig groeien het belang en de populariteit van het mainframe als bijvoorbeeld webserver voor drukbezochte sites. De gebruikersdag stond meer dan andere jaren in het teken van Java, Internet, netwerkcomputing en elektronisch zakendoen. Gebruikers blijken via projecten zich serieus te buigen over deze nieuwe ontwikkelingen.
De afgelopen dertig jaar kende de IT-wereld twee dominante technologiegolven. Na de periode van centraal beheerde mainframes met terminals aan de gebruikerskant kwamen in de jaren tachtig de client/server-netwerken met Microsoft-georiënteerde bureaumachines. Die tweede golf is niet diep in het hart van de automatisering doorgedrongen. Mainframes bevolken nog steeds een belangrijk deel van de infrastructuren van banken, verzekeraars en andere grote organisaties. Client/server-netwerken met meer dan tweehonderd gebruikers zouden niet veel voorkomen.
Nu start de periode van netwerkcomputing: alle applicaties, systemen en platformen kunnen met elkaar samenwerken via Internet. De S/390-gebruikers voorzien hierin een belangrijke rol voor het mainframe, omdat het alle benodigde kenmerken heeft voor toekomstige technologieën: robuustheid, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid.