ING, Fortis en naar verluidt de Rabobank zijn ontevreden over de trage oplevering van systemen van Tandem en de Unisource-tak van de PTT. Hierdoor komen de banken in het gedrang met het installeren van de nieuwe systemen en het testen van applicaties op die systemen.
Een betrokkene bij het Jaar 2000-project zegt grijze haren te krijgen van de PTT: "Niemand van dit bedrijf kan mij vertellen wat de Jaar 2000-status is van hun netwerkproducten." Ook Tandem krijgt ervan langs: "Door het laat leveren van aangepaste systemen komen wij in de problemen."
De ABN/Amro is voorzichtiger met het uiten van kritiek, zij claimen alles onder controle te hebben. Volgens Koos Besteman die het Jaar 2000-project onder zijn hoede heeft, is ook de ABN/Amro afhankelijk van zijn leveranciers. "Maar als het ons te lang duurt, voeren we de druk op. Het is een spel", zegt hij laconiek. Besteman geeft echter wel toe dat het opvoeren van druk niet garandeert dat leveranciers hun systemen ook tijdig aanpassen.
Heel frustrerend
Voor verschillende banken is het noodzakelijk om hun infrastructuur in januari 1998 gereed te hebben voor de eeuwwisseling. In 1998 staan het installeren (vaak wereldwijd) en testen van applicaties op het programma. Het jaar 1999 wil men reserveren voor het oplossen van onverwachte problemen. Alle banken hebben bij systeemleveranciers geïnformeerd naar de Jaar 2000-status van hun producten. Volgens Hans Scholte, Jaar 2000-specialist bij Cap Gemini, reageren 40 tot 50 procent van de leveranciers daar niet op. "Tandem is absoluut niet de enige", zegt hij. Scholte zelf zegt voornamelijk slechte ervaringen met kleinere leveranciers te hebben. "Het aanpassen van maatwerk heb je zelf in de hand. Maar bij standaardsystemen ben je afhankelijk van derden en dat kan heel frustrerend zijn", aldus Scholte.
Vervangende producten
Ook Fortis noemt Tandem en PTT als leveranciers die ‘niet meewerken’. "De PTT is wel heel erg traag. Pas sinds vorige week hebben wij een contactpersoon binnen die organisatie met betrekking tot het Jaar 2000", zegt een betrokkene. Ook Fortis probeert leveranciers onder druk te zetten. "Soms moet je echter naar vervangende producten omzien", zegt hij. Via interbancair overleg wisselen onder andere de Rabobank, Mees Pierson, de ING en Fortis ervaringen uit over Jaar 2000-problematiek en de communicatie met leveranciers. Naast de kleinere leveranciers vallen hier dus vaker de namen van Tandem en de PTT.
Verbazing
Tandem reageert verbaasd op de aantijgingen en verklaart dat geen van de drie projectleiders bij de ING, Rabobank en Fortis klachten heeft over Tandem. "Wij zijn iets later gekomen met informatie over de status van onze systemen, maar sinds juni bestaat er duidelijkheid", zegt een woordvoerster. De PTT reageert verbaasd: "Wij hebben al onze klanten laten weten dat onze producten voor juli 1998 ‘millennium-proof’ zijn."
Afhankelijk van keten
De banken wijzen verder op de keten van afhankelijkheid die hun bijna wanhopig maakt. De ING is afhankelijk van BMC, de leverancier van beheersoftware. Deze is weer afhankelijk van IBM. "Het is allemaal vele malen ingewikkelder dan men vooraf dacht. Jaar 2000-projecten moeten voor het jaar 2000 opgeleverd worden en ‘fixed date’-projecten hebben altijd al een probleem gevormd in de automatisering", zegt Scholte.
Tot het schetsen van doemscenario’s laten de banken zich niet verleiden: "Met de belangrijkste systemen komt het wel goed. Wij voorzien hooguit wat problemen met de software onderaan op het prioriteitenlijstje", zegt één van de banken. Het gaat dan om software voor intern magazijnbeheer.