Cisco’s ‘chief technology officer’ Edward Kozel denkt dat zijn bedrijf in de komende drie, vier jaar een kwart van zijn omzet zal behalen met ‘spraak over het Internet Protocol’ (IP). De problemen met Cisco’s Gigabit Ehternet-technologie zijn volgens hem gebaseerd op ‘roddel en achterklap’. Op de Networld+Interop-show toonde men prototypen van Gigabit Ethernet-producten die volgend jaar leverbaar worden.
Edward Kozel sprak op de Networld+Interop-show in Atlanta, een netwerkbeurs waar alle belangrijke spelers in de markt aanwezig waren. Marktleider Cisco, bekend om zijn grote aantal acquisities van kleine bedrijven met veelbelovende technologie, is op jacht naar nog meer. Deze drang komt voort uit de visie dat het Internet zich ontwikkeld tot één groot, naadloos op elkaar aansluitend netwerk (lees: Internet). Een van de gevolgen zal zijn dat het bestaande telefoonnetwerk in het Internet opgaat. Al vele jaren geleden voorspeld, lijkt deze versmelting nu snel realiteit te worden. Het Internet is langzamerhand efficiënt genoeg geworden om ook telefoongesprekken te ‘vervoeren’.
"Voor ons is spraak over IP een van de belangrijkste nieuwe markten", zegt Kozel. Hij verwacht zeker op dit terrein nog een paar acquisities te doen. Cisco heeft al twee platformen die geschikt zijn voor de afhandeling van spraak over IP: de 3600 en 3810. Tot de mogelijke overnamekandidaten behoren VocalTec uit Israël en Voxware, beide makers van telefoniesoftware, en Dialogic, fabrikant van PC-insteekkaarten voor telefonietoepassingen.
Gigabit Ethernet-chip
In september vorig jaar kocht Cisco Granite Systems voor 220 miljoen dollar. Granite was nog maar kort daarvoor opgericht door Andy Bechtolsheim (42), een technisch wonderkind en één van de oorspronkelijke oprichters van Sun Microsystems. Granite had nog geen product en geen noemenswaardige omzet. Toch werd dat formidabele bedrag betaald omdat Granite werkte aan een revolutionaire technologie voor Gigabit Ethernet. Het bedrijf ontwikkelt een chip waarop alle benodigde logica is samengebald. De chip zou 11 miljoen transistors bevatten, twee keer zoveel als Intels Pentium microprocessor. Waarschijnlijk hebben de ontwikkelaars zich op de complexiteit verkeken en zijn er vertragingen opgetreden.
Sinds de aankoop door Cisco is weinig meer vernomen van Granite of van nieuwe Cisco Gigabit Ethernet-producten. Vandaar dat concurrenten smalend opmerkten dat de marktleider zijn geld in het water had gegooid. Ook werd gesuggereerd dat Bechtolsheim ontevreden zou zijn en op het punt stond te vertrekken. De geruchten over een mogelijk mislukken van de chip zwollen aan nadat verschillende concurrenten daadwerkelijk met Gigabit Ethernet-producten op de markt zijn verschenen. Cisco kon dit alles niet langer negeren en greep de Networld+Interop-show aan om uitsluitsel te geven. Een aantal nog niet leverbare routers en switches met Gigabit Ethernet-technologie werden getoond, een praktijk die Cisco gewoonlijk niet toepast. Het Californische bedrijf zegt dat men in het tweede kwartaal van het volgend jaar, als de standaard voor Gigabit Ethernet officieel is aangenomen door de internationale standaardisatiecommissie, met de eerste producten op de markt zal komen. Volgens Andy Bechtolsheim werkt de Granite-chip inmiddels naar behoren.
Grote toekomst
Gigabit Ethernet wordt een grote toekomst voorspeld. Marktonderzoekers denken dat rond het jaar 2000 voor 3 miljard dollar aan apparatuur wordt verscheept. Momenteel is de omzet nog nihil. Netwerkmanagers op zoek naar een snellere backbone voor hun servers zullen naar verwachting liever voortborduren op een bekende technologie dan een totaal nieuwe, bovendien duurdere, technologie implementeren. Bovendien lijken alle voordelen die bijvoorbeeld asynchronous transfer mode (ATM) biedt (integratie van spraak, data en video; gegarandeerde bandbreedte), ook met Gigabit Ethernet mogelijk. Deze ontwikkeling zou ten koste kunnen gaan van ATM. De kans dat deze netwerktechniek ooit op de desktop verschijnt of op grote schaal voor serverbackbones wordt ingezet, lijkt daarmee gering.