Het jaarlijkse evenement ‘CWI in bedrijf’ stond vorige week vrijdag in het teken van de start van het Topinstituut Telematica. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) is één van de participanten in dit initiatief van de overheid. Tijdens de bedrijvendag werd in verschillende presentaties het belang van het topinstituut benadrukt.
Volgens Gerard van Oortmerssen, directeur van het CWI, gaat het topinstituut vernieuwend onderzoek uitvoeren op het gebied van Telematica, gericht op problemen in de maatschappij. "Dit gaat verder dan toegepast onderzoek, het is fundamenteler, innovatiever, technologie-onafhankelijker en baanbrekender van aard." Naast het CWI nemen het TNO, de Universiteit Twente, de TU Delft en het voormalige Telematica Research Centrum deel in het nieuwe instituut.
Evenwichtige verdeling
Ook bedrijven als IBM en Lucent hebben een belang in het Telematica-platform genomen. Zij hebben, in ruil voor geldelijke ondersteuning, invloed op het onderzoeksprogramma. Het officiële startsein wordt pas over een aantal weken gegeven. Volgens Van Oortmerssen spitsen de onderzoeksonderwerpen zich vooral toe op elektronisch zaken doen, virtuele organisaties, publieke informatiediensten en tele-educatie.
De combinatie van fundamenteel en toegepast onderzoek is volgens de CWI-directeur onontbeerlijk voor technologische ontwikkelingen op de lange termijn. "Als je alleen werkt aan de problemen van een specifiek bedrijf dan is je creativiteit en voorraad van ideeën binnen vijf jaar opgedroogd", meent Van Oortmerssen. Het CWI streeft naar een evenwichtige verdeling tussen het projectmatige toegepaste onderzoek en het vrijere fundamenteel onderzoek. In totaal is 30 procent contractonderzoek in opdracht van het bedrijfsleven; 70 procent is zogenaamd basisonderzoek, waarbij de onderzoekers vrijer zijn in het bepalen van de onderzoeksrichting.
Olievlekken
Tijdens het ‘CWI in bedrijf’, dat dit jaar voor de zesde maal werd gehouden, demonstreert het onderzoekscentrum de mogelijke waarde die het kan hebben voor bedrijven. Daarnaast kunnen bedrijven laten weten met wat voor problemen zij te kampen hebben. Af en toe leidt een bezoek aan deze dag tot een opdracht voor een onderzoeksproject. Zo liet de NS bij het CWI algoritmen ontwikkelen voor het optimaliseren van de inzet van materieel. Ook wordt onderzoek verricht naar de verspreiding van olievlekken, optimalisering van verkeersnetwerken en Jaar 2000-problemen in software. Van Oortmerssen ziet verder een toename in het onderzoek op het gebied van wiskundige modellering van financiële en milieu-problemen.
Ivoren toren
Gezien het fundamentele karakter van de CWI-activiteiten is de kennisoverdracht van cruciaal belang. "Wij willen niet in een ivoren toren zitten", zegt Van Oortmerssen. Die overdracht vindt plaats op verschillende manieren. Contractonderzoek vindt plaats in opdracht van een organisatie waarna het daadwerkelijk wordt toegepast. Veel onderzoekers stromen door naar het bedrijfsleven, waar ze opgedane kennis kunnen toepassen. Daarnaast publiceert men onderzoeksrapporten, die voornamelijk in de academische wereld aftrek vinden. Opmerkelijk is het aantal afgeleide bedrijven van het CWI. Data Distilleries, NLnet en Digicash zijn allemaal organisaties die hun oorsprong vinden in het CWI.