Pion gaat samen met Siemens Nixdorf opleidingen verzorgen in Limburg. De stichting, die automatiseringscursussen organiseert voor werkzoekende academici en hbo’ers, heeft vorige week een overeenkomst gesloten met de regionale arbeidsvoorziening in Limburg.
In eerste instantie betreft het opleidingen tot Sap-consulent, netwerkspecialist en Cobol-programmeur. Mogelijk zal ook een cursus Lotus notes worden aangeboden. Een soortgelijk initiatief ligt in de week voor de drie noordelijke provincies.
Het in Amsterdam gevestigde Pion constateert dat de afstand tot de hoofdstad een onoverbrugbare kloof vormt voor veel werkzoekenden in Limburg. Zij zijn niet bereid in de Randstad cursussen te volgen en daar vervolgens te werken. Volgens Pion is de vraag naar IT’ers in Limburg net zo gigantisch als in de rest van het land. Niet alleen bij grote organisaties als DSM of ABP, maar ook bij het midden- en kleinbedrijf, bijvoorbeeld transportondernemingen in de grensstreek. Aan werkloze Limburgers is ook geen gebrek. Naar schatting zitten in de regio 10.000 mensen met een hbo- of academische opleiding in de kaartenbakken van de arbeidsbureaus.
Verwaarlozen
De stap naar het zuiden is ook een strategische keuze van Pion, legt directeur Dirk Winkel uit. Het doel is volgend jaar vijfhonderd cursisten af te leveren. Dit jaar zijn dat er vierhonderdvijftig. Om de groei te realiseren en toch kwaliteit te blijven bieden, zoekt Pion naar nieuwe mogelijkheden.
In 1985 werd Pion opgericht met als doel langdurig werklozen om te scholen naar een betaalde baan. Er is niet gezegd dat men de oorspronkelijke doelstelling verloochent, maar feit is wel dat Pion zijn grenzen verlegt. Zo is de stichting bezig met een experiment in het omscholen van zogenaamde 120-plussers. Het betreft studenten die 120 studiepunten hebben behaald, maar om enigerlei reden afhaken in het begin van hun vierde studiejaar. Zij hebben dus nog geen studie in het hoger onderwijs afgerond, zoals eigenlijk vereist is.
Daarnaast komt het voor dat niet-langdurig werklozen een cursus mogen volgen bij Pion. Dirk Winkel: "Als ik kan kiezen tussen iemand die een jaar werkloos is of drie maanden, kies ik altijd voor de eerste. Maar als je nog plaatsen over hebt in een opleiding, zul je wel wat moeten schipperen met je criteria." Volgens Winkel is het niet zo dat Pion, gezien de krappe arbeidsmarkt, steeds meer kansrijke werkzoekenden selecteert. Uit een steekproef afgelopen zomer onder driehonderd cursisten bleek dat de gemiddelde Pion-deelnemer nog altijd een jaar werkloos was bij aanvang van de cursus.