IBM kondigde begin deze week flinke uitbreidingen aan voor zijn RS/6000-systemen. Dit betreft zowel hardware als software. Naast snellere chips en meer adresseerbaar geheugen krijgt deze Unix-lijn een nieuw 64-bits besturingssysteem: versie 4.3 van Aix.
Antoine Granatino, algemeen directeur RS/6000 bij IBM, verzekert dat deze nieuwste Unix-implementatie geheel compatibel is met eerdere versies. "Het draait moeiteloos 64-bits èn 32-bits applicaties", aldus de trotse IBM-directeur.
Deze laatste categorie software wint door het verbeterde besturingssysteem iets aan snelheid. "De echt grote voordelen van dit nieuwe Aix zijn echter alleen voorbehouden aan gebruikers die ook 64-bits hardware hebben", legt Granatino uit.
Doordat deze nieuwe Unix-variant ook op 32-bits hardware draait, hoopt IBM de angst van bedrijven voor grootschalige en dure overschakelingen weg te nemen. "Met Aix 4.3 kan elk bedrijf in eigen tempo overstappen naar een compleet 64-bits systeem", verzekert RS/6000-consultant Peter Simoons van IBM.
Beheer via browser
Het nieuwe besturingssysteem is vanzelfsprekend ook voorbereid op het World Wide Web. Beheer en onderhoud zijn via een browser met Java-mogelijkheden uit te voeren. Het heeft ook ingebouwde ondersteuning voor de volgende generatie van de Internet-basistaal TCP/IP, die op 128-bits zal draaien.
Daarnaast verschuift IBM de geheugengrens van 4 naar 16 gigabyte; de opslagcapaciteit voor harde schijven ligt nu op 15 terabyte. Bovendien is het nu mogelijk om Aix versie 4.3 op een aparte disk te ins talleren en te testen terwijl een oudere versie gewoon doordraait.
IBM laat het echter niet bij de hier onthulde verbeteringen; het bedrijf presenteerde ook verdere plannen voor de RS/6000. "In 1998 worden de prestaties van dit Unix-systeem weer verdubbeld", zegt Simoons.
PowerPC-chip blijft
IBM blijft de PowerPC-chip gebruiken als processor voor de RS/6000. "De modellen die gepland zijn voor 1998 zullen op een geheel door IBM ontwikkelde PowerPC-processor draaien", zegt Simoons. Deze uitspraak sust veel van de onrust die dit hardware-platform omringt.
Zo sprak onderzoeksbureau Gartner vorige week nog de verwachting uit dat IBM de PowerPC-620 zou laten vallen. De lichte verbetering van de prestaties zouden niet opwegen tegen de bijkomende kosten, aldus Gartner.
Kort daarvoor schokte PowerPC-partner Motorola de IT-industrie met berichten dat het zich wil terugtrekken uit de alliantie met Apple en IBM. Het lijkt erop dat dit laatste bedrijf de ontwikkeling van deze PC-processor nu alleen ter hand neemt. Eind vorige week werd echter bekend dat Motorola wel betrokken blijft bij het ontwerp van PowerPC-chips voor consumenten-elektronica.