Sys-Aid heeft een samenwerkingsovereenkomst met Baan afgesloten. Naast implementaties verzorgt het Limburgse systeemhuis sinds 1 september ook maatwerk. Als één van de weinige bedrijven is het gerechtigd om extra functionaliteit voor de software van Baan te ontwikkelen.
De samenwerking gaat zo’n acht jaar terug", zegt John Janssen, commercieel directeur van Sys-Aid, een middelgroot bedrijf dat zich op de IT-markt begint te manifesteren. "In die periode zochten we voor een klant naar een mrp-oplossing (materials resource planning) en kwamen bij Baan terecht." Janssen en zijn collega, technisch directeur Jos Driessen, zijn zichtbaar verheugd over de formele status die hun intensievere samenwerking heeft gekregen. Ongeveer zestig medewerkers zijn dagelijks met Baan-producten in de weer. De ene helft in het adviestraject en de andere in het aanpassen of uitbreiden van het standaardpakket, op basis van de wensen van de gebruikers. Sys-Aid bestrijkt de Benelux-markt en verkoopt voor middelgrote bedrijven tevens licenties van het Puttense bedrijf.
Ambitieus
Het Venlose bedrijf heeft ambitieuze groeiplannen. De omzet, het personeelsbestand en het aantal vestigingen groeien gestaag. In 1996 werd met 125 medewerkers een omzet gerealiseerd van 21 miljoen gulden. Dit jaar zal volgens schatting worden afgesloten met een omzet van 29 miljoen en 180 medewerkers. Met deze groeicijfers van rond de 40 procent is het bedrijf echter allerminst tevreden. Janssen wil in 1998 een omzet halen van 50 miljoen en tegen het einde van het jaar 2000 tussen de 350 en 400 mensen aan de slag hebben. Naast het hoofdkwartier in Venlo, heeft het een kantoor in Zoetermeer, twee kantoren in Duitsland en één in België. Teneinde een volledige landelijke dekking te realiseren opent het softwarebedrijf binnenkort ook een kantoor in Apeldoorn.
Reputatie
Naast Baan-implementaties voert Sys-Aid veel ‘klassieke’ software-projecten uit, met name op logistiek gebied. De onderneming heeft een groot deel van de logistieke software voor de expediteur Frans Maas ontwikkeld. Progress en Oracle zijn belangrijkste ontwikkelomgevingen en databases voor het softwarebedrijf. Volgens Driessen blijft er een markt bestaan voor het from scratch ontwikkelen van software: "Er blijven specifieke behoeften aan functionaliteit bestaan die door een standaardpakket niet ingevuld worden."
De samenwerking met Baan is dus belangrijk voor Sys-Aid, maar niet het enige front waar de Zuiderlingen zich opmaken voor de strijd. Geassocieerd worden met Baan levert een uitstekende reputatie op, die het bedrijf wil gebruiken om één van de spelers te worden in de IT-wereld van Nederland. De eerste Baan-projecten in het kader van het nieuwe contract zijn inmiddels van start gegaan.
Omscholingstraject
Het aantrekken van personeel heeft de Limburgse automatiseerder tot op heden relatief weinig moeite gekost. Veel materiedeskundigen, logistieke en financiële adviseurs, maakten via het advieswerk kennis met informatietechnologie. Om de groeiplannen ook in de toekomst te verwezenlijken heeft Sys-Aid, in samenwerking met het arbeidsbureau, onlangs een omscholingstraject voor hbo’ers en wo’ers opgezet. Over zes maanden, na theoretische en praktische vorming, moeten hier de eerste acht Oracle- en Progress-ontwikkelaars uit rollen.
Uitzendbureau
Naast de nauwe banden met Baan, moet de groei van Sys-Aid komen uit de eigen bedrijfsvoering. In het streven om een volledige dienstverlener te zijn, adviseert en automatiseert de onderneming niet alleen, maar levert zij ook tijdelijk personeel. "Naast het automatiseren van bijvoorbeeld distributiecentra, leveren wij op uitzendbasis ook de chauffeurs voor de heftrucks", zegt Driessen. Het uitzendbureau, Sys-Aid Personeelsdiensten, heeft in juli van dit jaar de deuren geopend.