Professionele dienstverleners zijn na de eeuwwisseling de belangrijkste spelers op de markt voor erp-software (enterprise resource planning). Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. Deze dienstverleners zijn bedrijven die specifieke, samengestelde en geïntegreerde software aanbieden van verschillende leveranciers en deze producten verkopen, implementeren en ondersteunen.
Naast de grote systeemhuizen, als Andersen, EDS en Price Waterhouse, zullen van de softwareleveranciers alleen Oracle en Sap in staat zijn om die rol van ‘portfolio-samensteller’ te vervullen.
Bobby Cameron, onderzoeker bij Forrester: "De strategieën die software-ontwikkelaars in het verleden hebben gevolgd zijn mislukt." Bedrijven als Sap hebben geprobeerd om alle functionaliteit zelf te ontwikkelen en geïntegreerd op de markt te brengen. Dit leidde tot beperkte flexibiliteit. Bovendien bleken leveranciers niet in staat te zijn om alle nieuwe ontwikkelingen, zoals supply chain management, in de productontwikkeling op te nemen. Vervolgens raakte de componenten-aanpak in zwang; het samenstellen, op basis van wensen van de klant, met modules van verschillende leveranciers. Dit bracht echter eindeloze implementatietrajecten met zich mee en moeizame ondersteuning van meerdere dienstverleners.
Specialiseren
Volgens Cameron willen gebruikers één of meer primaire softwareleveranciers, geïntegreerd en ondersteund door één dienstverlener. De ‘portfolio-samensteller’ neemt deze rol op zich en wordt het belangrijkste kanaal voor verkoop en ondersteuning van standaard applicatiesoftware. De macht en marktpositie van softwarebedrijven als Baan, Peoplesoft, JD Edwards en SSA neemt hiermee af, voorspelt de onderzoeker. Zij zullen zich verder specialiseren op hun sterke punten. Oracle heeft één van de grootste adviesorganisaties ter wereld en kan daarom die nieuwe rol wel vervullen. Sap groeit harder als dienstverlener dan als software-ontwikkelaar en is ook in staat om ‘portfolio-samensteller’ te worden. "Baan is eenvoudigweg te klein om mee te doen", zegt Cameron.
Slimme bedrijven
Verder meent Forrester dat het fenomeen van bedrijfseigen middleware en API’s (Application Program Interfaces) van voorbijgaande aard is. "Slimme softwarebedrijven kiezen vóór 1999 voor een architectuur gebaseerd op de technologie van Oracle of Sap/Microsoft", zegt Cameron. KPMG en Moret Ernst & Young zullen zich scharen in het Oracle-kamp (gebaseerd op Network Computing Architecture en Corba) en Andersen, Deloitte & Touche en EDS gaan de kant op van Microsoft en Sap (gebaseerd op Dcom en Bapi’s). Geen van de architecturen zal volgens Cameron domineren. Beide zullen naast elkaar bestaan. Portfolio-samenstellers zullen voor verscheidene verticale industrieën oplossingen samenstellen en deze verkopen en implementeren. De erp-leveranciers en de dienstverleners gaan in dit nieuwe marktmodel nauw samenwerken. Het Forrester-rapport brengt dus goed nieuws: software die functioneert en gebruikers die één aanspreekpunt hebben voor ondersteuning.