Oracle kiest ‘100 procent puur Java’ voor de verdere ontwikkeling van zowel Designer/2000 als Developer/2000. Het ontwikkelpad van de tools zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Brokstukken van het ambitieuze ‘Sedona-project’ maken deel uit van de nieuwe strategie.
Het project Sedona had in één klap een state-of-the-art ontwikkelomgeving op de markt moeten zetten, maar faalde in juni jammerlijk. De ontwikkelingen zijn nu gericht op het verder invullen van het concept van de Network Computing Architecture (NCA). Oracle streeft naar een situatie dat Java voor de gehele IT-infrastructuur te gebruiken is. De programmeertaal vindt volgens de nieuwe filosofie van het bedrijf ingang in alle lagen van NCA: de databaseserver, de applicatieserver en de gebruikerskant.
Bedrijfsapplicaties
"In oktober komen zogenoemde Java-cartridges op de markt", zegt Theo Koster, marketing manager bij Oracle Nederland. Met Developer/2000 kunnen de schermen van de gebruikersinterface in Java gescheiden worden van de applicatie die op een server draait. De Java-applets worden naar PC of NC gestuurd. Medio 1998 krijgt de volgende fase zijn beslag. "Naast PL/SQL en Visual Basic (VB) kunnen gebruikers met de bestaande ontwikkelomgeving Java-code genereren", verzekert Koster. Hiermee kunnen softwareontwikkelaars dus voor het eerst bedrijfsapplicaties in Java bouwen met een Oracle-werkomgeving. Deze optie wordt niet in een bundel geleverd, maar net als bij VB apart verkocht. Het succes van de NCA-visie zal mede afhangen van de adoptie ervan door systeemontwikkelaars.
Herbruikbare software
Met de laatste fase ondersteunt Oracle Java Business Objects (JBO). Dit zijn herbruikbare stukjes applicatielogica. Deze componenten zijn bedrijfsspecifiek en niet industriespecifiek, zoals het geval is met de raamwerken en componenten uit het San Francisco-project van IBM. De JBO’s zijn compatibel met Java-beans en gebaseerd op de Corba-standaard (Common Object Request Broker Architecture). Het geheel van het modelleren, ontwikkelen, onderhouden en gebruiken van componenten en applicaties wordt beheerd vanuit één repository. De technologie voor deze systeemencyclopedie is afkomstig uit de resten van het Sedona-project. De bedrijfsobjecten en de repository zijn eind volgend jaar op de markt te verwachten. Verder staan nog Web Application Server 4.0 en Oracle 8.1 (met directe ondersteuning van Java) op het programma.
Niet Microsoft, maar Java
Deze ontwikkelingen betekenen nieuw beleid bij Oracle. Producten die meerdere jaren ontwikkeling vergen, zijn tegenwoordig per definitie verouderd als ze op de markt komen. Zo kreeg de projectgroep Sedona in 1995 plotseling te maken met de eerste successen van Java. Oracle bleek niet in staat om de productontwikkeling zodanig om te buigen, dat Java nog ingepast kon worden. Volgens Koster leveren de huidige tools in de toekomst dezelfde mogelijkheden als Sedona zou hebben gedaan: "Sedona zou bestaan uit een componenten-encyclopedie, gebaseerd op de standaarden van Microsoft. Nu ontwikkelen we de tools met het NCA-concept: Sedona zou Visual Basic en ‘object linking environment’ (ole) gebruiken, Developer/2000 en Designer/2000 gebruiken Java en Java-beans."
Applicaties uit schaduw
Met de aankondiging van versie 11 van zijn erp-software (enterprise resource planning) wil Oracle de bedrijfsbrede applicaties uit de schaduw laten treden van de database-activiteiten. Versie 11 van de applicatiesoftware komt in het eerste kwartaal van 1998 op de markt. De Nederlandse versie zal in het tweede kwartaal beschikbaar zijn. Oracle claimt hiermee als eerste een volledig via Internet te gebruiken erp-applicatie te kunnen leveren. De huidige versie 10.7 wordt tegen het einde van het jaar uitgebreid met nieuwe functionaliteit op het gebied van planning, ondersteuning van verkoopprocessen, ‘supply chain management’ en projectmatige productieprocessen.
Bij versie 11 wordt een op werkstromen gebaseerd hulpmiddel voor implementatie geleverd. Doel daarbij is zoveel mogelijk handelingen te automatiseren die met het in gebruik nemen van de software te maken hebben. De werkstroom-benadering maakt een dynamische herconfiguratie mogelijk, zoals ook met de Dynamic Enterprise Modeller van Baan kan.