Redelijk enthousiast heeft de Fenit gereageerd op de nieuwe profielen voor de hbo-opleidingen informatica. De branche-organisatie noemde slechts één minpunt: dat er nog te weinig aandacht is voor communicatieve vaardigheden. "Als dat niet binnen het voorgestelde programma kan, moet er desnoods maar een vijfjarige opleiding komen", aldus Fenit-directeur Sylvia Roelofs.
Na ruim een jaar onderzoek presenteerde het HBO-Informatica-platform vorige week apetrots de nieuwe opleidingsprofielen. Deze moeten de versnippering in het informatica-onderwijs tegengaan en de aansluiting met de beroepspraktijk verbeteren. Volgens Roelofs zijn ondernemingen gemiddeld 25 à 30.000 gulden kwijt voor het bijscholen van afgestudeerden. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan breed opgeleide informatici die snel inzetbaar zijn. "Geen techneuten."
Domeinen
De nieuwe profielen lijken een eind te maken aan de huidige tweedeling tussen studies technische- (sector techniek) en bedrijfskundige informatica (heao). Er komt een brede opleiding waarbij anderhalf jaar van het studieprogramma voor elke student vastligt. Na die periode moet de hbo’er algemene kennis hebben van informatica, vaardigheden in het beschrijven en ontwikkelen van software- en informatiesystemen en kennis van het beheer van die systemen. Afstuderen en stage nemen een jaar in beslag; voor algemene vaardigheden, economische kennis en wiskunde is een half jaar uitgetrokken.
Hogescholen kunnen voor een of meerdere specialisaties kiezen: informatica in het bedrijfskundig domein, informatica in het technisch domein (embedded software), ‘software engineering’ en exploitatie en beheer. Daarnaast stelt het platform een aparte bedrijfskundige opleiding voor, met als specialisatie informatica.
De nieuwe profielen zijn slechts aanbevelingen aan hogescholen. In hoeverre de hbo-opleidingen hun onderwijs erop afstemmen, moet worden afgewacht. Wim Kerkhofs, voorzitter van het HBO-I-platform is optimistisch gestemd. "De meeste opleidingen vallen binnen een van de profielen. Van andere hogescholen heb ik gehoord dat ze bereid zijn hun programma wat bij te stellen."
Universiteit
Werkgeversvereniging Fenit hoopt dat een eenduidig opleidingsaanbod meer studenten richting informatica-onderwijs lokt. Het aantal eerstejaars is flink gestegen, maar tot het jaar 2000 zijn er nog altijd duizenden IT’ers te weinig. De Fenit komt binnenkort met een aantal profielen voor startende IT’ers. Die zouden grotendeels stroken met de voorgestelde studieprofielen. Roelofs vindt dat de bonte verzameling universitaire informatica-opleidingen het voorbeeld van de hogescholen moeten volgen. Werkgevers weten totaal niet wat ze van informatici met een academische titel kunnen verwachten. De bestuurders van de WO-opleidingen waren deze middag uitgenodigd, maar lieten pijnlijk verstek gaan.