Het juridisch gekrakeel over de vermeende aanwezigheid van broncode van Symantec in een programma van McAfee is nog niet ten einde. Directeur Ad Schuurkes vermoedt onjuiste bejegening.
Uit hoofde van mijn functie van directeur van McAfee Europa reageer ik op het artikel ‘McAfee ruziet over Symantec-code’, (Computable, 29 augustus). Uw artikel gaat in op de juridische strijd en stelt correct vast dat Symantec ons beschuldigt van het gebruik van Symantec-code in ons programma Virusscan. Echter, vervolgens stelt u dat wij toegegeven zouden hebben dat programmacode van Symantec in Vshield aanwezig is, en sluit u het artikel af met de bewering dat McAfee bezig is met het verwerven van een licentie voor het gebruik van Symantec-code. Beide beweringen zijn volkomen uit de lucht gegrepen. Het irriteert mij mateloos, dat een blad als het uwe zijn bronnen niet natrekt.
Nooit
McAfee heeft nooit Symantec-code in een van haar Virusscan-producten gebruikt en heeft ook nooit en nergens toegegeven dat dit het geval zou zijn. Ongetwijfeld baseert u uw artikel op een misleidend persbericht van Symantec van 21 augustus. In dit persbericht wordt ronduit gelogen over uitspraken die wij zouden hebben gedaan. Dit persbericht was de directe aanleiding voor de 1 miljard dollar schadevergoeding die wij wegens smaad van Symantec vorderen. Inmiddels heeft de president van Symantec Japan, de heer Narita Akihiro, toegegeven dat in het persbericht werd gelogen over vermeende uitspraken van McAfee. De heer Akihiro heeft hiervoor zijn excuses aangeboden, reden voor McAfee om de eis tegen Symantec in Japan te laten vallen. De vordering tegen Symantec in de Verenigde Staten staat evenwel nog altijd open.
Symantec baseert zijn beschuldiging op de aanwezigheid van honderd regels code in ons product Virusscan. Dit is echter ‘public domain’ code voor de ondersteuning van een bepaald type computer (Nec PC 9800), waar geen rechten aan kunnen worden ontleend. Verder is deze code niet functioneel en wordt ook niet gebruikt door Virusscan.
Niet
McAfee is niet bezig met het verkrijgen van een licentie voor Symantec-code, simpelweg omdat wij deze code in geen enkel product hebben verwerkt. Gezien de arme kwaliteit ervan zouden we dat ook nooit overwegen.
Naar onze mening is Symantec bezig met het opzettelijk beschadigen van McAfees reputatie om zo onze slagkracht te verminderen. Het is bijzonder opmerkelijk dat Symantec tweemaal op de dag voor het verschijnen van de kwartaalcijfers met een dergelijke beschuldiging is gekomen. Daarnaast staan zowel McAfee als Symantec onder een gerechtelijk bevel geen details over de inhoud van de zaak naar buiten te brengen. Symantec heeft dit bevel nu al tweemaal genegeerd. Tenslotte is het opmerkelijk te noemen dat Symantec nog altijd weigert om zijn broncode openbaar te maken om een helder onderzoek mogelijk te maken, terwijl McAfee geen moment heeft geaarzeld zijn code aan een onafhankelijke expert te overhandigen.
Afsluitend verwijs ik naar de persberichten op onze website van 21, 22 en 28 augustus:
http://www.mcafee.com/corp/press
Ad Schuurkes,
Directeur McAfee Europe
Naschrift redactie:
Symantec beschuldigde McAfee van het feit dat er broncode aanwezig is in het Virusscan-programma van laatstgenoemde. McAfee geeft zelf toe dat dit het geval is in een persbericht van 15 september. Het subtiele verschil tussen aanwezigheid en gebruik van code wordt door McAfee vanzelfsprekend benadrukt. Het daadwerkelijke gebruik wordt namelijk ontkend door deze softwareproducent. Dit onderscheid werd in het gewraakte nieuwsbericht wel degelijk gemaakt.
Misser onzerzijds is de aanname dat Virusshield het omstreden programma was, dat niet-gebruikte code zou bevatten. Dit bleek Virusscan te zijn, zoals bovenstaande brief correct opmerkt.