Acht Amerikaanse researchinstituten met klinkende namen als Caltech, Princeton University en Nasa’s Jet Propulsion Laboratory willen binnen tien jaar een supercomputer bouwen met petaflop-capaciteit.
Een petaflop is een miljoen maal een miljard (1015) drijvende komma-bewerkingen per seconde. Dat is duizend maal sneller dan de huidige teraflop-supercomputers. De getallenkraker zal een Hybrid Technology Multi-Threaded (HTMT) architectuur hebben. Die uitdrukking geeft het streven een beetje aan: het doel van de onderzoekers is nieuwe geavanceerde technieken in één systeem te verenigen.
Supergeleiding
Ze zijn er zich daarbij van bewust dat conventionele parallelle systemen hun rekenmonster eventueel voorbij kunnen sprinten. Bovendien gokken ze ook op technologie die amper rijp is. De centrale processoren zullen bestaan uit supergeleidende circuits. Deze werken bij temperaturen die het absolute nulpunt naderen. Conventionele sram- en dram-werkgeheugens uit silicium zullen een snelheids-oppepper krijgen door koeling met vloeibare stikstof. De verschillende onderdelen moeten hun informatie via optische verbindingen uitwisselen. Wat betreft de massageheugens hebben de onderzoekers hun zinnen gezet op ruimtelijke dataopslag in holografische kristallen. De besturing geschiedt met een innovatief softwaresysteem waarin ’threaded execution’ en ‘data-flow processing’ de klok slaan en waarmee objectgeoriënteerd programmeren mogelijk is. Het is de bedoeling dat wetenschappers van diverse pluimage de mogelijkheid krijgen om op deze machine te gaan werken. RR