Dit artikel heb ik geschreven tijdens een vlucht van Heathrow naar Chicago, op kosten van IBM. Gesterkt door (de drank van) American Airlines Club Class Service – weer iets heel anders dan de voor mij gebruikelijke ‘economy class’ – voel ik mij vrij om eens lekker tekeer te gaan. Bedankt IBM, maar denken jullie nu beter te kunnen profiteren van de situatie in de IT-industrie? En kan Microsoft dat ook?
Het probleem is: kan om het even welke partij in de IT-industrie de winst even laten voor wat hij is en een klein beetje aandacht besteden aan de wensen van de gebruikers? We hebben ons al te lang knollen voor citroenen laten verkopen. Nu de concurrentie – Oracle, Apple, Netscape, Unix en dergelijke – vernietigd is en de IT-industrie feitelijk verdeeld is tussen IBM en Microsoft, moet de houding van deze bedrijven nodig veranderen. IBM moet niet langer proberen om zakelijke grootgebruikers aan oude technologie vast te binden. IBM heeft prachtige producten (DB2, Cics, MQ, Notes, Flowmark, …) die voor zakelijke oplossingen te gebruiken zijn. We hoeven ons niet langer te verschuilen achter het excuus dat nog nooit iemand ontslagen is omdat hij IBM heeft aanbevolen. Op dezelfde manier domineert Microsoft de markt voor desktops en thuisgebruikers. Microsoft hoeft de PC-markt niet nog verder te souteneren. Rommel als Windows 95 en Office 97 kan nu eindelijk worden vervangen door nette producten op componentbasis. Een professioneel product als NT is sterk te verbeteren door er in plaats van Office 97 een verzameling componentproducten op te zetten, zonder angst voor concurrentie. Lotus en Corel praten over componentproducten op basis van Java, maar Microsoft kan zijn huidige afschuwelijke kantoorsoftware vervangen door speciaal ontwikkelde componentproducten en toch de markt blijven beheersen. Alleen Lotus kan met Microsoft concurreren, al hoop ik dat Sun varianten kan blijven ontwikkelen op de standaarden die door IBM en Microsoft vastgesteld zijn.
Historisch gezien heeft IBM met zijn mainframes altijd de zakelijke wereld gedomineerd, omdat zij als enige werkelijk grootschalige systemen konden verkopen. Ik herinner me een ICL VME-gebruiker die overging op IBM MVS omdat alleen dit systeem mee kon groeien met zijn behoefte. Het gevolg was wel een stap terug in de tijd; het zou nog jaren duren voor IBM MVS uitbreidde zodat het zich met ICL’s VME kon meten.
AS/400, HP, Sun en in mindere mate NCR, Siemens en Tandem bieden enige stabiliteit in het midrange-segment. Omdat Tandem is overgenomen door Compaq kan deze leverancier een ernstige bedreiging vormen voor Sun en HP. Tandem heeft net dat kleine beetje extra dat nodig is om een niche-markt tussen IBM en Microsoft te creëren, en dat blijft een hele grote markt.
Microsoft moet zich concentreren op NT. De rest van de producten van deze leverancier is technisch gezien walgelijke rotzooi waar ze zich diep voor moeten schamen. Windows 3.1 en Windows 95 zijn vandaag de dag volkomen onaanvaardbaar; gebruikers zouden Microsoft collectief voor de rechter moeten slepen. Ze kunnen de claims uit hun TV-spotjes gewoon niet waarmaken! Nog beter is het om het verleden te vergeten en over te stappen op de toekomst: NT. In tegenstelling tot eerdere Microsoft-producten werkt NT; gooi de slechte producten weg en concentreer je op de componentproducten van morgen. Ole is de verkeerde technologie, maar het is beter dan niets en stelt gebruikers in staat Microsoft te dwingen zijn reeds verouderde Office 97-producten te vervangen door componentproducten die een beetje bij de tijd zijn. Als Microsoft niet reageert zullen andere componentleveranciers een vliegende start maken (pas op voor Lotus en Corel). Microsoft is niet onkwetsbaar! De NC – lieveling van IBM, HP, Sun enzovoort – vormt een ernstige bedreiging voor Microsoft, maar Microsoft beschikt als enige over voldoende marktaanwezigheid om NC’s met een nieuwe, op componenten gebaseerde kantoorsuite en NT-servers in te zetten.
De markt voor ’third-party’ software zou baat hebben bij een positievere houding van Microsoft en IBM. Er zal altijd behoefte blijven bestaan aan beheertools, ontwikkelsystemen en andere middleware-producten. Een groot deel van de huidige markt voor ’third-party’ software bestaat uit het oplappen van de tekortkomingen van bestaande producten, maar de integratie en vooral de continuïteit van de enorme aantallen legacy-systemen creëren een enorme markt. Het ziet er voor ’third-party’ producten dan ook zonnig uit.
Objecttechnologie is een andere invloedsfactor. Tot op heden heeft deze technologie nog maar weinig invloed gehad, omdat traditionele technologieën als Cics en slechte relaties zoals OLE ons de potentiële voordelen hebben onthouden. Producten als Dynasty en Forte hebben de weg gewezen en met de ontwikkeling van nieuwe releases van Ole en Dole kan Microsoft IBM helpen bij de ontwikkeling van objecttechnologie. Microsoft moet echter Corba ondersteunen; het bedrijf is nu groot genoeg om zich eindelijk eens bij een industriestandaard aan te sluiten. Met de reactie op Internet heeft Microsoft aangetoond optimaal gebruik van standaarden te kunnen maken; in feite zijn ze met de ondersteuning van XML, de opvolger van Html, verder dan andere leveranciers.
Softwareontwikkeling blijft de Achilleshiel. Het ontbreken van een repository-standaard maakt de integratie van case-tools erg moeilijk, waardoor oude producten als Visualbasic en C++ maar lastig kunnen worden vervangen. Misschien is Java de katalysator die we nodig hebben, volledig ondersteund door IBM én Microsoft. Zulke ontwikkelingen zullen componentsoftware stimuleren en de leveranciers van applicatiepakketten in het nauw drijven. IBM en Microsoft komen van links op!