HP lanceerde vorige week een 64-bits versie van HP-UX, zijn variant van Unix. HP-UX versie 11 kan daardoor nu werken met 16 GB ram, 8 Terabytes virtueel geheugen en bestanden van 1 Terabyte.
Optimaal gebruik ervan vereist volgens HP hercompilatie van ongeveer 5 procent van alle UX-applicaties. Dat heeft alleen zin bij toepassingen voor bijvoorbeeld data-opslag endatamining. Verder zou bestaande software gewoon kunnen blijven draaien. Wat bestaande hardware betreft is voor 32-bits systemen, met de PA 7200 en oudere risc-processoren, een 32-bits versie ontwikkeld. Komend jaar brengt HP verbeterde risc-processoren uit, beginnend met de PA 8500. Deze chips maken optimaal gebruik van het nieuwe UX. Daarnaast ontwikkelt HP samen met Intel de volgende generatie processoren voor het PC-platform, IA 64 (Intel Architecture 64-bits).
Voor deze opvolger van de Pentium-serie (IA 32) werken Intel en Microsoft samen aan naadloze migratiemogelijkheden voor Windows NT. Dit besturingssysteem zal een rol spelen in het midden- en ondersegment van het serverspectrum, voorspelt HP. SCO zal volgens HP de absolute onderkant van deze markt beheersen. In deze toekomstvisie dient Unixware als bestandsserver, NT als bestands- en applicatieserver en HP-UX als server voor bedrijfskritische applicaties, zowel op afdelingsniveau als voor het hele bedrijf.
Dit onderscheid duikt onbedoeld ook op in de nieuwe intranet-oplossing HP Domain. Deze software met applicaties van ondermeer Netscape, Oracle en Informix is nu in diverse versies beschikbaar voor HP-UX. De topuitvoering moet voor NT echter nog uitkomen.