Adviesbureau Fast Lane is opgekocht door Richter Systems, leverancier van ‘supply chain management’ software voor de detail-handel. Alle aandelen Fast Lane zijn in bezit van Richter gekomen in ruil voor een onbekend aantal eigen aandelen.
Fast Lane richt het Europees ‘Richter Competence Centre’ in, maar blijft verder onder eigen naam opereren en behoudt zijn huidige advies- en opleidingsactiviteiten. Samen denken beide bedrijven hun autonome groei te stimuleren. Het Canadese Richter Systems opende afgelopen voorjaar onder leiding van Ad Nederlof (ex-Volmac en ex-Oracle) zijn Europees hoofdkwartier in Amersfoort en verkoopt de pakketten Rams/2000 en Sewn. Nederlof neemt plaats in de directie van Fast Lane. Richter Systems krijgt in de gezamenlijke activiteiten de verkoop van licenties toebedeeld, terwijl Fast Lane advies en implementatie voor zijn rekening neemt.
Implementatie
De gevormde alliantie streeft bij het implementeren naar samenwerking met partners als Cap Gemini, CMG en Deloitte & Touche. De producten van Richter zijn gebaseerd op Oracle-technologie en worden ook vaak samen met applicaties als Oracle Financials gebruikt. Hier komt de expertise van Fast Lane goed van pas. Het Competence Centre bestaat uit een groep ontwikkelaars die de software van Richter geschikt maken voor de Europese markt (vertalen en aanpassen van juridische functionaliteit). In de nabije toekomst wordt de productontwikkeling van Rams/2000 wellicht naar Nederland overgeheveld, voorspelt Nederlof. Daarnaast beschikt het centrum over een afdeling voor technische ondersteuning van implementatiepartners en gebruikers. Verder is voorzien in een opleidingscentrum, waar Fast Lane reeds vijfhonderd academici heeft om- en bijgeschoold.
Europa
Richter heeft sinds zijn komst naar Europa dertig mensen aangenomen, waarvan de helft in Nederland werkzaam is. Bij de nu verworven partner werken er vijftig. De directie van Fast Lane verwacht dat dit aantal over een jaar de honderd is gepasseerd, mede als gevolg van de ‘Richter-activiteiten’. Nederlof, die zijn sporen verdiend heeft in de Nederlandse IT-sector, en nu ook duidelijk de strategische initiator van het geheel is, denkt over drie jaar in Europa een omzet te realiseren van 30 à 40 miljoen dollar. Eenderde deel van de beoogde totale omzet van Richter, die verder uit Canada, de Verenigde Staten en Azië moet komen. De bottleneck bij het verwezenlijken van deze groeicijfers is het aantrekken van gekwalificeerd personeel, waarvan er tussen de twee- en driehonderd nodig zijn rond het jaar 2000. Mensen met kennis van Oracle-technologie en de detail-handel staan bovenaan op het verlanglijstje. Het opleidingscentrum van Fast Lane moet een belangrijke rol spelen in het vervullen van de vacatures.
Richter Systems is bezig met het voorbereiden van een beursgang. In de loop van volgend jaar wil Nederlof zijn organisatie op de schermenbeurs Nasdaq zien staan. Richter Systems wil een complete aanbieder van bedrijfssoftware zijn. Om deze brede markt, van productie tot en met detailhandel, af te dekken voor alle typen producten is Richter op zoek naar partners op het gebied van technologie en producten. Gesprekken met Baan zijn gaande. Intern wordt al gewerkt aan een verticale oplossing voor de voedingssector.