Wars van Amerikaans getinte ‘Europese veroveringsprogramma’s’, moet één van de jongste en financieel meest succesvolle IT-topmanagers in Nederland onaangenaam getroffen zijn door een publicatie in de voorgaande Computable.
In een publicatie over zijn vorige werkgever Packard Bell werd gesuggereerd dat hij als ‘countrymanager’ gedwongen was het veld te ruimen, terwijl er hoegenaamd niets is waartoe hij zich laat dwingen. En om feitelijk correct te blijven, de voorkeur van ex-countrymanager Packard Bell Korstiaan Van Kleef III voor het benadrukken van de deelname van Nec in Packard Bell heeft zijn loopbaan in dienstbetrekking voortijdig ‘afgebogen’.
Het pedante ‘enfant terrible’ van de vaderlandse IT-omgeving heeft ook wel iets buitenaards, zeker door de eigenaardige type-aanduiding achter zijn naam. Nadat Van Kleef III vorig jaar om deze tijd de Amerikaanse bobo’s dacht ervan te hebben overtuigd dat de nieuwe grootaandeelhouder Nec nadrukkelijk meer producten apart – maar tegelijkertijd in overeenstemming met het distributiepatroon van Packard Bell – moest verspreiden, besloot dit laatste bedrijf dat Van Kleef III niet meer voldoende gemotiveerd was voor de verkoop van computers alleen.
Het vertrek van Van Kleef III bij Packard Bell kwam niet helemaal als verrassing. De regionale detailhandel is door zijn grillig verkooppatroon, de afhankelijkheid van incidentele successen en het hoge verloop van het middenkader in een door families (Peridon, Blom etc.) gedomineerde markt vaak ronduit ouderwets georiënteerd. Slechts twee typen topmanagers overleven in die opzet; de hielenlikker of het eigenzinnige familielid. Promotie-acties met helikopters, speedboten in Monaco en kostbare business-seats bij Feijenoord zonder ook maar één uit-bezoek aan die Amsterdamse straatclub passen niet in dat kader.
ICC
Gestart bij het roemruchte Haagse computerconglomeraat Info Computer Centrum (ICC), voelde salesmanager Van Kleef zich al snel thuis in de hiërarchische benadering van de groeimarkt van dat moment. Opgegroeid als zoon van een succesvolle autobanden-importeur (Van Kleef II) en geschoold op de beste kostscholen en internaten in Europa, paste de Haagse ‘wa-wawawawa’-sfeer gecreëerd door Oscar Verhagen en de heren Gravenkamp en Gerritsen hem inderdaad als een handschoen. Hij promootte het open-PC-platform met de veelzeggende kreet ‘U-nix, ik niks’, verkocht Tulips als broodjes en koppelde als eerste IT-opleidingen aan de afname van grotere hoeveelheden. Het ging destijds ook goed bij ICC, want onkosten werden immers ook daar als omzet geboekt en de overhead was nog niet zo zwaar als de latere molensteen waarmee Infotheek na overname van ICC naar de bodem van het IT-moeras werd gezogen. Nog steeds kijkt hij met overwegend positieve gevoelens terug op die periode, die voor zovelen de inleiding voor een carrière in de automatiseringsomgeving betekende. De persoonlijke netwerken die destijds ontstonden, fungeren voor velen nog steeds als stevig vangnet in de soms dippende computerverkopen.
Randstad-roots
Beslist niet omdat hij het veld moest ruimen maar meer omdat hij alle velden al had geruimd, verhuisde Van Kleef III zijn werkplek naar het destijds zeer prestigieuze LCI Computers in Den Bosch, toen nog vast in handen van Van der Steen en Heisterkamp. Aldaar heeft hij commercieel gezien zijn grootste successen geboekt in de vertegenwoordiging van zakelijke laserprinters (Kyocera), waarvan alleen hij kon aantonen dat de prijs per afdruk lager was dan bij de concurrentie. Via sluwe bonusconstructies en door zowel de Belgische parallel-geit als de Nederlandse kool te sparen heeft hij destijds het fundament gelegd voor zijn meer dan riante onderkomen in het Randstedelijke Wassenaar.
Aldaar heeft Van Kleef ook binnen korte tijd kans gezien zich te ontwikkelen als projectontwikkelaar in een risicovolle en daardoor zeer lucratieve bouwomgeving. Maar het hardnekkig vasthouden aan zijn West-Nederlandse roots heeft hem tevens bijna de kop gekost. Arrogant als hij is, ziet Van Kleef III absoluut niets in snelheidsbeperkingen voor bovengemiddelde snelwegcoureurs, zeker niet wanneer die over meer dan een doorsnee vehikel kunnen beschikken. Met bolides waarvan alleen al de bijtelling menigeen in problemen zou brengen, pleegde Van Kleef de afstanden tussen Wassenaar en respectievelijk Den Bosch en Wijchen in minder dan een uur tijd af te leggen.
Bromscooter
Uitsluitend opgehouden door tergend trage motoragenten hebben meer dan twintig prenten hem nu tijdelijk tot het vervoer per bromscooter veroordeeld. Deze hedendaagse Willempie-presentatie staat weliswaar in schril contrast met de thuis gestalde Ferrari’s, maar kenschetst Van Kleef III in zijn rol die vriend en vijand omschrijven als oude wijn in een nieuwe zak. Zo hanteert Van Kleef oude verkoopwaarden zoals het nooit terugkomen op eenmaal gemaakte afspraak, een werkdag van minimaal 24 uur en een voortdurende hang naar perfectie en goede smaak. Daarentegen is zijn botheid spreekwoordelijk, zijn agenda onvoorspelbaar vol en zijn ambities schier onhaalbaar. Bijna kinderachtig maar niet minder illustratief is bovendien zijn absurde liefde voor Feijenoord, waardoor hij bijna elke zondagmiddag onder het mom van relatiemanagement vrienden amuseert en vijanden tot boven de rivieren opjaagt. Niet begrepen worden zijn goede relaties met ex-schaatser en PR-organisator Hein Vergeer of ex-PSV-voetballer René van der Kerkhof, waarvan buitenstaanders vermoeden dat hij deze alleen op sleeptouw neemt zodat omstanders zich afvragen wie er toch in hemelsnaam naast Van Kleef III staan. Onderhuids gevleid door die aandacht, zal het hem in gemoede worst wezen wat ze werkelijk van hem denken.
Charter
De inmiddels in huiselijke kring tot standaardfamilie-man gedevalueerde Van Kleef is echter uitgekeken op dagsuccessen op de korte baan en heeft die naar verluidt ook niet meer nodig. Zijn nieuwe ‘zaak’ in Den Haag waarin hij als DGA fungeert, draait naar zijn zeggen boven verwachting. Het bedrijf luistert naar de illustere naam Charter en richt zich op het uitzenden en detacheren van IT-professionals in de ruimste zin van het woord. Zo heeft het bedrijf nu al meer dan 65 deskundigen op afroep beschikbaar, variërend van gespecialiseerd millennium- programmeur tot aantrekkelijke printer-demonstratrice bij de Makro. De beslommeringen van marktaandelen van Nec en Packard Bell zijn voorlopig gereduceerd tot de stand van het benzinekraantje op zijn bromscooter. Maar een people’s-manager als Van Kleef III met een dergelijke staat van dienst wacht niet tot het hoongelag van voormalige Compaq-verkopers verstomt. Niet de machine, maar de man of vrouw achter de schermen wordt toekomstbepalend voor de IT-industrie.
Beursprospectus
Inmiddels wordt onder de slogan ‘We never forget what you expect’ hard gewerkt aan een beursprospectus voor Charter, is een aparte consultants-afdeling gevormd onder leiding van voormalig ICC/ASG-De Veer, netwerkdeskundige Hans Links en vinden er volgens buitenstaanders her en der mysterieuze overnamegesprekken plaats. Omstanders op afstand typeerden zijn situatie ooit als een driftende Ferrari op een schoolplein. Wee hen wanneer de hekken weer openzwaaien.