Gesteund door Europese subsidie gaat het midden- en kleinbedrijf leren om kennis strategischer te gebruiken. Dat is de doelstelling van het Know How-project dat op 25 september van start gaat.
In drie symposia leggen deskundigen het belang van kennismanagement uit aan bedrijven in Groningen, Friesland en Drenthe. Per ‘achtergestelde’ provincie komen tien bedrijven in aanmerking voor bedrijfsondersteuning.
Met kennismanagement wordt bedoeld het vergaren, selecteren, beheren en ontsluiten van informatie. Bedrijven beschikken over allerlei vormen van kennis. Slechts een deel hiervan is gedocumenteerd, bijvoorbeeld in productontwerpen, patenten en licenties. Een nog kleiner deel valt in geautomatiseerde vorm aan te boren voor iedereen in een organisatie die het nodig heeft.
Multinationals
Kennismanagement is ongetwijfeld een hype. Je kunt geen symposiumbundel openslaan of je komt het begrip tegen. Dikke pillen worden erover volgeschreven, vaak in zeer abstract jargon. Tot dusverre is kennismanagement vooral een aangelegenheid van multinationals. In het mkb is het een ondergeschoven kindje.
Maar dat is niet helemaal terecht, meent Eddy Kool van Langenberghe van de Rijksuniversiteit Groningen, een van de partners in het Know How-project. "De menselijke invloed op het eindproduct is juist in het mkb onwenselijk groot." Een voorbeeld kan dat verduidelijken. Neem een verffabriek. Daar wordt gebruik gemaakt van vele duizenden pigmenten, die weer worden gemengd met oplosmiddelen en hars. Kennis van de kenmerken van die pigmenten en hun uitwerking op het eindproduct zitten in het hoofd van enkele zeer ervaren mensen. Maar wat doe je als de betreffende expert overlijdt of weggaat? Hoe behoud je die kennis en hoe automatiseer je die? Kortom: hoe kan de mkb’er kennis leren ‘stelen’ van zijn collega. Dat is niet alleen een technisch probleem, maar ook een kwestie van management, benadrukt Kool van Langenberghe.
Naast de Rijksuniversiteit Groningen zijn HdV Management consultants en Cap Gemini bij het Know How-project betrokken. "Kennismanagement wordt steeds belangrijker in onze consultancy", zegt Gerwin Fokkink van Cap. Hij leidt een afdeling van tien consultants die zich specifiek op dit nieuwe terrein richten. Daarnaast zijn zij vraagbaak voor adviseurs in andere business units. Het project is voor Cap belangrijk om ervaring in middelgrote en kleine bedrijven op te doen en specifieke branche-kennis te verwerven. De IT-onderneming wil daarnaast niet ontkennen dat in de implementatiefase wellicht goede zaken zijn te doen.
De Europese commissie heeft drie ton in het project gestoken uit het potje ‘achtergestelde’ regio’s. Eenzelfde bedrag wordt betaald uit het Integraal Structuurplan Noorden des Lands. Het mkb wordt geacht ook zelf een bijdrage te leveren.