In juni werd het Millennium Platform aangekondigd. Nu, drie maanden later, is bekend wie er zitting in nemen. Aan de praktische kant moet echter alles nog in de steigers worden gezet.
De officiële opdrachtgevers zijn de ministeries van Economische en Binnenlandse Zaken en de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Zij delen gedrieën de lasten. Zo is er een gezamenlijk budget van 4,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de financiering van de voorlichtingsactiviteiten. Daarnaast leveren de drie partijen elk twee millennium-specialisten aan een projectbureau dat de plannen van het platform uitvoert.
Verdiepen
De definitieve samenstelling van het Millennium Platform is als volgt: naast de reeds in juli benoemde voorzitter J. Timmer (ex-Philips) nemen zitting J. Holtslag (ministerie van Binnenlandse Zaken), A. Krol (Nederlandse Zorg Federatie), H. van der Laan (ministerie van Economische Zaken), H. Matthes (ex-Raet), R. van den Brink (ABN Amro), W. Jouwsma (Bronkhorst High-Tech) en J. Terlouw (oud-commissaris van de Koningin, provincie Gelderland).
Het platform legt zich er op toe organisaties bewust te maken van de ernst van het Jaar 2000-probleem en kennisuitwisseling omtrent aanpak en oplossingen. De leden hebben een dubbele taak: intern toetsen zij de projectplannen en de voortgang daarvan; extern dienen ze de platform-activiteiten in hun eigen sector te propageren.
Tam-tam
Het projectbureau bestaat op dit moment uit een projectleider, P. Hagedoorn, en een secretaresse. Volgens Hagedoorn worden er zo snel mogelijk werkgroepen opgericht die zich buigen over het Jaar 2000-probleem. Hij wil zich nog niet uitlaten over wat de werkgroepen precies gaan doen, hoeveel mensen er worden benaderd en wat de planning is. Wel wil de projectleider kwijt dat er tijdens de voorbereiding contact is geweest met Taskforce 2000, de Britse equivalent die al veel eerder een voorlichtingscampagne is gestart. Voor het opzetten van een eigen campagne zijn inmiddels offertes aangevraagd bij een aantal bureaus. Waarschijnlijk maakt PA Consulting Group, die al eerder een nationaal millennium-onderzoek uitvoerde, de grootste kans de opdracht binnen te slepen.
In juni van dit jaar is het Millennium-platform met veel tam-tam aangekondigd. Inmiddels zijn er drie maanden verstreken en is er daadwerkelijk nog niets gebeurd. Tekenend voor de trage gang van zaken is dat het nieuwe platform pas volgende maand voor de eerste keer vergadert, terwijl de exacte datum niet bekend is. Ook moeten de leden zich de komende tijd nog verdiepen in de materie. Hagedoorn is het niet eens met de kritiek dat het te lang duurt. "Het duurt even voordat de capaciteit op orde is. Daarbij zat er ook een vakantieperiode tussen."