De feitelijke aanleg van het landelijke radionetwerk voor mobiele communicatie ten behoeve van de politie, brandweer en ambulance-hulp zal in het vierde kwartaal van 1998 beginnen. De besturen van deze drie corpsen in de regio Amsterdam/Amstelland hebben zich bereid verklaard om als startregio te fungeren.
Dit meldt minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) in zijn nieuwe begroting. Volgens de huidige planning zal de uitbesteding begin volgend jaar plaatsvinden. Dit project behoort tot de voornaamste infrastructurele automatiseringsprojecten die in deze kabinetsperiode worden gestart. Het gaat om de vervanging van de radionetwerken (C-2000) en de bouw van een geïntegreerd meldkamersysteem (gms).
Het netwerk zal eerst uitgebreid in de praktijk moeten worden getest. Tijdens die testfase zal duidelijkheid moet worden verkregen over de technische werking en over de bruikbaarheid voor de medewerkers van de drie corpsen.
Bij de beoordeling daarvan zal ondermeer worden gelet op de bereikbaarheid op moeilijk bereikbare plaatsen zoals metrobuizen en -stations, tunnels en gebieden met een zeer dichte/hoge bebouwing. Een ander belangrijk punt is de mogelijkheid om voor de politie het kantoor op straat te realiseren. Tenslotte zal het systeem door de particuliere ambulance-diensten moeten worden aanvaard.
Uitbouw
Nadat voldoende ervaringsgegevens zijn verkregen over de technische betrouwbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid wordt vanaf het jaar 2000 overgegaan tot een landelijke uitbouw van dit netwerk. Het gms-systeem is inmiddels opgeleverd door de leverancier. Eind juli is de acceptatietest afgerond. Daarna zal het in de praktijk worden beproefd in vier regio’s. Daarnaast worden de koppelingen getest met andere in de meldkamer in gebruik zijnde systemen. Hieronder vallen telefonie, openbare meldsystemen, personen-alarmering en geografische informatie. Deze zullen door middel van een ‘stekker’ aan gms worden gekoppeld.
Als alles goed gaat, zal het systeem in beheer worden gegeven aan het Instituut informatie- en communicatietechnologie politie (ITO), onderdeel van het korps Landelijke Politie Diensten. De verwachting is dat in de jaren 1998 tot en met 2000 ongeveer driekwart van de huidige meldkamers in Nederland het systeem in gebruik zal nemen. Corr.