Baan heeft weer een grote order afgesloten. Het Japanse Komatsu, wereldwijd leverancier van zwaar industrieel materieel, heeft voor de erp-software (enterprise resource planning) van Baan gekozen. Komatsu wil al zijn vestigingen met de bedrijfsbrede software uitrusten, wat betekent dat uiteindelijk 10.000 gebruikers met de programmatuur aan de slag gaan.
De software moet het IT-fundament gaan vormen voor een grootschalig ‘business process reengineering’ project bij de graafmachine-fabrikant. Welke pakketten het tegen Baan hebben moeten afleggen is onbekend. Komatsu verklaart voor Baan en niet voor andere erp-leveranciers te hebben gekozen vanwege de rijke functionaliteit, geavanceerde technologie en wereldwijde ondersteuning.
5 Miljoen dollar
Over de omvang van de deal wilden beide partijen geen uitlatingen doen. Geschat wordt echter dat er een bedrag van ongeveer 5 miljoen dollar mee gemoeid is. De implementatie moet de komende maanden gestalte krijgen. Begonnen wordt met het installeren van functionaliteit op het gebied van productie, orderafhandeling en financiën. De vestigingen in België, Duitsland, Brazilië en de Verenigde Staten zijn het eerst aan de beurt. Omdat de huidige mainframe-systemen van Komatsu niet ‘jaar 2000’-gereed zijn, moet de hele klus voor de eeuwwende geklaard zijn. Volgens Baan-analist Dennis Byron van de onderzoeksorganisatie IDC blijft dit probleem voorlopig nog een grote stimulans om over te gaan van legacy-systemen naar moderne erp-software.
Aziatische markt
Baan zelf is opgetogen over de nieuwste grote order. "Wij zien dit als een bevestiging van het vertrouwen dat de markt in ons stelt. Baan is als innovatief bedrijf in staat overal ter wereld grote projecten uit te voeren", aldus een woordvoerder van het Puttense softwarebedrijf. Japan is de op één na snelst groeiende erp-markt ter wereld. Amerikaanse en Europese erp-bedrijven maken zich watertandend op, om zich op die nieuwe en grote Zuidoost-Aziatische markt te gooien. De regionale economie groeit hard en wordt voornamelijk ondersteund door maatwerksoftware. Het einde van de marktgroei voor standaardsoftware is dus nog niet in zicht.
Byron meent dat Baan via deze order nog meer omzet kan genereren: "Het is heel goed mogelijk dat Komatsu na verloop van tijd van zijn leveranciers en afnemers gaat eisen dat zij ook met Baan-software gaan werken." Verder merkt de IDC-analist op dat Baan vaak wordt gezien als concurrent van Sap, Oracle en Peoplesoft, maar dat de strategie van het Nederlandse bedrijf toch fundamenteel anders is. "Baan richt zeer meer dan anderen op de productie-omgeving en streeft op dit gebied naar integratie van de logistieke keten. Alle ontwikkelingen en acquisities van de afgelopen jaren zijn daarop gericht geweest", zegt Byron.