Ademloos zaten we afgelopen maandag rond de fax te wachten tot het ministerie van Economische Zaken de samenstelling van de Millennium-commissie bekend zou maken. Immers als vakblad schrijven we al jaren over het ‘jaar 2000-probleem’ en het is goed om te zien dat dit thema uiteindelijk op de politieke agenda is komen te staan.
Om 16.30 uur was het zover: Timmer, Terlouw, Van den Brink, Krol, Jouwsma, Matthes Van der Laan en Holtslag. Dit zijn de mannen die het Nederlandse volk en in het bijzonder de bedrijven gaan uitleggen dat ze vóór de eeuwwisseling hun software grondig moeten nakijken.
De tijd begint inmiddels te dringen. Grote IT-gebruikers drukken de tijd die hen nog rest tot het jaar 2000 niet uit in werkdagen, maar in het aantal weekeinden dat nog te gaan is. En dat zijn er niet zoveel meer.
Goed; de samenstelling van de commissie is bekend. Jan Timmer, die veel van zijn glans als ondernemer in zijn laatste Philips-jaren heeft verloren, mag de kar gaan trekken. Geen slechte keuze, want Philips is al lang met dit probleem bezig is. Als geen ander weten ze in Eindhoven ook wat het allemaal kan gaan kosten. Met oud-Raet-bestuurder H. Matthes is de inbreng vanuit de IT-sector ook goed geregeld.
Probleem met dergelijke commissies is vaak niet het vinden van mensen met de juiste achtergrond, maar veeleer van mensen die snelheid kunnen maken bij het verzinnen en uitwerken van plannen. De eerste opmerkingen van de woordvoerder van de commissie over de plannen, stemmen niet erg hoopvol. Het probleem wordt aangepakt in termen van: taken verdelen, afbakenen, vinden van nog meer mensen. Erg concreet wordt het nog niet.
De vorige overheidscommissies die zich op een typisch IT-onderwerp stortten – die van Scherpenhuizen Rom over respectievelijk de infrastructuur van en de diensten op de elektronische snelweg – laten zien hoe het niet moet. Veel zinnigs is hier niet uitgekomen, omdat de betrokken partijen het er niet over eens werden.
Hopelijk weet Timmer het heilige vuur in de commissie te ontsteken, want als dat op korte termijn niet ontvlamt, hoeft het niet meer. Voor we het weten is het vuurwerk van oudejaarsavond 2000 in rook opgegaan.