Er zitten nog heel wat gaten in het plan van minister Ritzen om in 2002 op elke tien leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs een computer beschikbaar te hebben. Dat zeggen verschillende bedrijven die meedingen in de aanbesteding van het project. Het ministerie moet zich actiever opstellen om die leemtes weg te werken. Een forum van meedingende bedrijven en het ministerie zou zich over zaken als budget, standaardisatie, opleidingen en onderhoud moeten buigen, vindt Guus Budel van Syntegra. Hij roept geïnteresseerde bedrijven op om de tafel te gaan zitten.
De tenderprocedure die nu loopt is volgens Budel niet de ideale manier om een grootschalig computerproject als ‘Investeren in Voorsprong’ van de grond te tillen. "Bij een tender voor zoiets groots, belangrijks en complex moet je niet verwachten dat een aanbieder met het beste idee komt." Budel wijst op de gunning van het realiseren van een elektronische berichtendienst voor Binnenlandse Zaken, Financiën en Justitie. Vorige week werd bekend dat een jaar na sluiting van de tenderprocedure, die twee deelnemers kende, het project uiteindelijk aan beide aanbieders is gegund. Geen van beide kon voldoen aan alle criteria, maar ze hebben zich nu verenigd in een consortium dat de opdracht wel aankan.
Het ministerie van Onderwijs neemt het voorstel van Budel voor kennisgeving aan, en zegt zelf geen initiatieven te ontplooien. "Maar niemand heeft gezegd dat het verboden is dat bedrijven nu al afspraken met elkaar maken", aldus woordvoerder Aletta Bos. Zij beroept zich op de wettelijke verplichting voor het ministerie om een internationale tenderprocedure te volgen. Minister Ritzen heeft de geuite bezorgdheid van de bedrijven over het welslagen van het project afgedaan als pogingen om de prijs voor hun diensten op te drijven. AS