Werkzoekenden in de IT-sector hebben de banen tegenwoordig voor het oprapen. Een probleem dat hierbij de kop opsteekt, is het kiezen van de juiste baan. Het gaat namelijk om méér dan alleen de carrièrekansen en de arbeidsvoorwaarden. Zo bezet het salaris tegenwoordig een bescheiden vijfde plaats als het aankomt op de aantrekkingskracht van een baan. Het VNU-project Werk & Automatisering biedt uitkomst-op-maat in dit omvangrijke banenaanbod.
Dat werknemers kunnen kiezen, is veroorzaakt door de groei van de arbeidsmarkt voor informatietechnologen. Bedrijven zoeken naarstig naar gekwalificeerde automatiseerders en schuwen maar weinig middelen om die toekomstige werknemers aan boord te krijgen. Alles lijkt geoorloofd om de werkzoekende IT’er tussen de evenementen door het één en ander over de desbetreffende werkgever in het oor te fluisteren.
Extraatjes
Die IT’er wéét natuurlijk dat het wel goed zit met zijn loopbaan en salaris. Ook de extraatjes, zoals apparatuur en diverse vergoedingen van de zaak, worden tegenwoordig als standaard arbeidsvoorwaarden gezien. Meer en meer krijgt de werkzoekende IT’er de kans om te kiezen voor een baan die bij zijn of haar persoonlijke voorkeur past.
Kiezen is echter nog geen vinden. Het spreekwoord van de bomen en het bos is hier van toepassing. De werkzoekende, zowel kersvers afgestudeerd als migrerend van de ene naar een andere baan, kan een gigantische berg aanbiedingen doorspitten. Moderne technieken versnellen dit weliswaar, maar vergroten tegelijkertijd de omvang van de beschikbare informatie. Het enorme aantal vacatures in een database moet nog steeds worden doorgewerkt op zoek naar ‘de baan die bevalt’.
Omgekeerd zoeken
Tot nog toe werd er van boven naar beneden gespeurd. Hoeveel vacatures zijn er? Welke daarvan voor een bepaalde sector? En in een gekozen regio? Wat voor bedrijven en functies? En tot slot: bevallen die allebei? Al met al een tijdrovende en omslachtige manier van doen.
Om deze zware opgave te verlichten, lanceren Computable en Intermediair het samenwerkingsproject ‘Werk & Automatisering’. Dit biedt een persoonlijke benadering van de IT-arbeidsmarkt in Nederland. Er wordt dus omgekeerd gezocht; de werkzoekende is het uitgangspunt. De banenjager bepaalt eerst zijn eigen profiel met wensen en kwaliteiten. Dit beeld wordt samengesteld na het doorlopen van enkele testen die persoonlijkheid en IT-potentieel meten. Vervolgens worden d�e vacatures gezocht die bij de opgegeven privé-instellingen passen.
IT-zoeksleutel
Hierbij wordt ook gekeken naar de geografische locatie van de bedrijven die functies aanbieden. De opgegeven èn de gegenereerde gegevens worden overigens niet opgeslagen. Dit waarborgt de kostbare privacy van de werkzoekers.
Deze zoeksleutel voor IT-talent is vanaf deze week toegankelijk op de bijbehorende website (http://www.werk-en-automatisering.nl/), die natuurlijk ook toegankelijk is via de sites van de twee organiserende vakbladen. Het geheel wordt begeleid met een forse promotiecampagne tijdens de Week van de Efficiency. Deze beurs vindt plaats van 29 september tot en met 3 oktober in de Rai.