De IT-industrie heeft de afgelopen jaren een recordaantal overnames en fusies meegemaakt. Dit is niet erg verrassend in een dynamische en eerlijk gezegd soms ook wel amateuristische en opportunistische industrie.
De overname van Tandem door Compaq is één van de belangrijkste gebeurtenissen sinds de overname van Lotus door IBM. Beide bedrijven hebben een totaal verschillende geschiedenis, met producten voor verschillende marktsectoren. Compaq domineert de PC-sector en Tandem de markt voor fouttolerante financiële systemen. Compaq is zich de laatste jaren echter naast desktopsystemen en portables ook op servers gaan toeleggen. Nog recenter heeft Tandem zijn ervaring met clusteringtechnologie benut; qua hardware met Servernet, en qua software met geclusterde NT-systemen. Daarnaast ondersteunt Tandem nu ook Intel-processoren.
Het is duidelijk dat de synergie tussen Compaq en Tandem sterk is, vooral op de zakelijke markt. Op zichzelf zou elk van de twee bedrijven gestaag hebben kunnen doorgroeien; ze hadden elkaar niet nodig. Hierdoor heerst er geen paniek en zijn er niet de haastige reorganisaties nodig waardoor zoveel andere fusies worden bedorven.
De gemeenschappelijke basis bestaat uit NT en Intel. Ondanks geruchten die het tegendeel beweren is NT een Intel-besturingssysteem!
Tandems recente overstap van een eigen processor naar de Pentium heeft het pad voor deze overname geëffend. Met deze gemeenschappelijke basis kan het nieuwe bedrijf in beide richtingen expanderen. Compaq kan zijn positie als belangrijkste leverancier van desktop-PC’s voor de zakelijke markt blijven uitbuiten. In de toekomst zal Compaq een belangrijke NC-leverancier worden, waarbij ze waarschijnlijk nog steeds Intel-processoren zullen blijven gebruiken (zou u voor één product op Risc overstappen?). De huidige SMP-servers zijn efficiënte kantoorservers; ze ondersteunen Netware, NT Server en Unixware, zoals de meeste klanten verlangen. Compaq heeft zich aan deze kant van het spectrum niet op één specifiek besturingssysteem vastgepind. De problemen met het opschalen van NT om met Unix te kunnen concurreren worden nu echter reeds zichtbaar. Compaq beschikt over uitstekende technische vaardigheden en zou op zich best met de geclusterde NT-meute mee kunnen lopen. Maar dat zal veel langzamer gaan dan voorspeld is. Clustering is niet gemakkelijk te poorten, en er zijn aanzienlijke hardware- en softwarevaardigheden nodig om een goede versie van een basissysteem te implementeren. NT gaat dezelfde kant op als Unix aan het eind van de jaren tachtig: een groot aantal verschillende systemen, gebaseerd op dezelfde broncode, maar met een specifiek smaakje om de hardwareleverancier te beschermen. Dit geldt in mindere mate voor eenvoudige kantoorservers maar lijkt helaas onvermijdelijk voor de grotere, schaalbare systemen. Hier speelt Tandem een belangrijke rol; het bedrijf beschikt immers over een rijke ervaring met het bouwen van geclusterde multiprocessorsystemen.
Geen enkel bedrijf kan nu overleven door grootschalige NT-systemen te verkopen. Er zullen wel wat pilots komen, maar de omzet zal nog marginaal zijn. Tandem is dan ook de sleutel tot de grote NT-omgevingen; hun bestaande Himalaya-systemen zullen van groot belang worden. Tandem heeft een uitstekende en bewezen reputatie in de markt voor fouttolerante systemen. Op eigen kracht zou Tandem langzaam voortgang hebben geboekt met zijn Intel/NT-systeem. Waarom zou een Himalaya-gebruiker immers overstappen op een embryonaal NT-systeem? En hoeveel ‘general purpose’-gebruikers zouden aan Tandem denken? Geen enkele Himalaya-gebruiker zal echter geschrokken zijn van de recente overname; er zal dan ook geen business verloren gaan. Typische Compaq-gebruikers zullen echter onder de indruk zijn van Tandems NT-technologie.
Het netto-effect van de combinatie Compaq-Tandem is dat het nieuwe bedrijf een stap verder gaat dan concurrerende PC-leveranciers, die met geclusterd NT zullen blijven worstelen. Compaq en Tandem kunnen nu direct concurreren met Digital, Hewlett-Packard en Sun. Ik verwacht nog enkele interessante Oem-deals in het kielzog van deze overname. Grote leveranciers als Siemens, Olivetti, ICL en Bull zullen het economischer vinden om onderdelen te integreren dan zelf zwaar in de ontwikkeling van een geclusterd NT-systeem te investeren. Het is niet eens ondenkbaar dat IBM belangstelling heeft, al is er wel directe concurrentie met de RS/6000.
De fusie heeft ook nog andere kanten. Tandem beschikt met Non-stop SQL over één van de beste relationele databases, waarvan de enorme schaalbaarheid in de praktijk bewezen is. Tandem probeert hiermee al een voet in de groeiende markt van gegevenspakhuizen te krijgen. Het is interessant om te zien of Compaq hiervan gebruik kan maken: Non-stop SQL is veel beter dan Microsoft’s SQL Server! Tandem beschikt over meer softwarekennis die voor Compaq van belang zou kunnen zijn. Het heeft goede beheertools en een goede Cobol-compiler, producten die Compaq momenteel niet in het assortiment heeft.
In zijn totaliteit lijkt de fusie tussen Compaq en Tandem dan ook één van de beste gebeurtenissen in de geschiedenis van de IT-industrie te zijn.