Het Amsterdamse Internet-bedrijf Siteways webservices gaat proberen een deel van de markt voor ‘streaming video’ te veroveren. De Nederlanders moeten daarbij opboksen tegen grote concurrenten als Microsoft, dat onlangs Vxtreme heeft overgenomen en een belang in Progressive Networks heeft verworven.
Grote troef van het 35 man personeel tellende bedrijfje aan de Amsterdamse grachtengordel is de techniek die het gebruik van plug-ins of andere software overbodig maakt. Daardoor zou ‘full motion video’ binnen het bereik kunnen komen van veel meer Internet-gebruikers.
Probleem van de kleine plug-in programma’s die de browser extra functionaliteit moeten geven, is dat slechts weinigen bereid zijn die in te laden. Uit onderzoek blijkt dat slechts 2 procent van de gebruikers dit probeert te doen. Van die groep lukt het uiteindelijk maar aan een op de tien gebruikers de plug-ins met succes binnen te halen en de draad weer goed op te pakken.
Netscape
Siteways-directeur Hans Perukel zocht en vond een gemakkelijker manier om videobeelden en geluid op de eigen PC te krijgen. Zijn Livestream zou videobeelden voor vrijwel iedere gebruiker toegankelijk maken. Livestream werkt al vanaf Netscape Navigator 1.1. De software biedt een totaaloplossing, waarvan het programma-onderdeel dat de videobeelden overneemt en converteert naar Jpeg-formaat de kern vormt.
Perukel zegt maar heel weinig bandbreedte te gebruiken. Met andere woorden: de kans op filevorming op het Internet zou bij zijn techniek geringer zijn. Dat komt omdat Livestream bij van te voren opgenomen films de beelden in buffers van tien seconden leest. Heeft de kijker er genoeg van dan merkt de software dat heel snel. Bij concurrerende systemen zoals het eveneens Nederlandse Facing Facts zou het langer duren voordat de software doorkrijgt dat een gebruiker heeft afgehaakt. Hierdoor wordt minder efficiënt met de bandbreedte omgesprongen, met als gevolg dat een kleiner aantal films door meerdere gebruikers tegelijk bekeken kan worden.
Perukel borduurt met zijn software als het ware voort op de mogelijkheden die een bladerprogramma als Netscape Navigator 1.1 biedt. Zonder dat van webpagina hoeft te worden veranderd, kan deze ‘browser’ plaatjes binnenhalen.
Verversen
Al werkende met Navigator kwam Perukel tot de gedachte dat dit verversen van plaatjes een video-effect geeft, mits dit snel genoeg gaat. Als dit 25 keer per seconde gebeurt, ziet ons oog dit als video. Een ontwikkelteam van Siteways ging aan de slag om de snelheid waarmee de beelden worden ververst, op te voeren. Het resultaat is Livestream dat ‘full motion video’ mogelijk maakt, van te voren opgenomen of op het zelfde moment.
Het programma-onderdeel dat de beelden van de videocamera pakt en in Jpeg omzet, is speciaal ontworpen voor Silicon Graphics computers die zijn voorzien van een speciale videokaart. Later dit jaar zullen versies voor Windows NT, Windows 95 en Sun Solaris beschikbaar komen.
Unix
De software die de beelden ontvangt, is een universeel Unix-programma. Het programma dat de gecomprimeerde beelden vanaf een lokale Netscape-server verstuurt, is net als het programma dat de beelden op Internet presenteert, een Netscape Server Application Programming Interface. Perukel heeft de ontwikkelingen rond Siteways niet aan de grote klok willen hangen tot het moment dat de software goed werkte. Dat was bewust beleid. In het software-wereldje worden al genoeg verwachtingen gewekt. Hij wilde eerst in alle rust de software goed uittesten. Afgelopen dinsdag 9 september toonde Siteways het nieuwe product, dat het mogelijk maakt beeld en geluid, in de vorm van ‘full motion video’ geïntegreerd met Html-pagina’s aan te bieden. Zowel real-time als van tevoren opgenomen. De Internet-winkel ‘Shop.nl’ behoort tot de eerste klanten. Dit Amsterdamse electronic commerce-bedrijf gebruikt Livestream om de verkoop te bevorderen. Internet-gebruikers kunnen via ‘live video’ contact krijgen met een dame die advies geeft bij de aankoop van producten.