Ondanks flinke personeelsaanwas had Ordina het afgelopen half jaar honderden medewerkers méér kunnen gebruiken. Het loopbaanbeleid krijgt daarom een nieuwe impuls. Schaarse specialisten mogen van Ordina ‘partner’ in het bedrijf worden. Een directeurssalaris, minder werkdruk en meer zeggenschap zijn dan hun deel.
Het loopt op rolletjes met de Nederlandse beursgenoteerde onderneming Ordina. Uit de zojuist gepubliceerde halfjaarcijfers blijkt dat de omzet vergeleken met de eerste helft van 1997 30 procent is gestegen. De winst nam deze periode met 41 procent toe. Ook wist Ordina het personeelsbestand vergeleken met een jaar ervoor met 34 procent op te krikken. Het bedrijf heeft nu bijna 1200 mensen in dienst.
Ondanks aanhoudend geweeklaag over de krappe arbeidsmarkt lukt het IT-ondernemingen dus vrij gemakkelijk nieuwe medewerkers aan te trekken. Eerder lieten Cap Gemini en CMG weten dat zij het afgelopen half jaar hun personeelsbestand behoorlijk hebben uitgebreid.
Maar niet te vroeg gejuicht, zegt Ordina. Het bedrijf had makkelijk honderden IT’ers extra kunnen inzetten; zó groot is de vraag naar haar diensten. Het hele arsenaal is welkom: ervaren projectleiders, pas afgestudeerden met management-talent en technische experts.
Stunten
Ordina heeft wel iets extra’s moeten doen om de nieuwe IT’ers te werven. De aanvangssalarissen zijn afgelopen tijd 6 tot 10 procent gestegen. Dat is fors. De kosten worden doorberekend aan de opdrachtgevers. Die vinden het kennelijk de moeite waard dieper in de buidel te tasten.
Aan het stunten met salarissen zit echter een grens. Ordina probeert daarom ook op andere wijze met het personeelstekort om te gaan. Software wordt steeds vaker op een slimme manier hergebruikt. Daarnaast tracht Ordina het personeelsverloop verder in te dammen. Op zich heeft de onderneming niet te klagen over weglekken van personeel, zegt directeur Ronald Kasteel. Een personeelsverloop van rond de 6 procent is relatief laag. Maar met name technische specialisten zijn zo schaars dat elke overloper er een te veel is.
Mede om die reden heeft Ordina deze week besloten het loopbaanbeleid aan te scherpen. Zeer goed presterende IT’ers krijgen de mogelijkheid ‘partner’ in het bedrijf te worden. Het gaat niet alleen om consultants en projectleiders maar ook om softwarebouwers. In salaris gaan zij er dan flink op vooruit. Het plafond voor topspecialisten ligt nu op 130.000 gulden bruto per jaar. Als partner is een salaris op directeursniveau (tot twee ton) haalbaar.
"Technische specialisten zonder managementkwaliteiten zitten nu te snel aan hun top", zegt Harrie van den Berg, de nieuwe recruitment manager van Ordina. "Hierdoor kunnen ze zich ondergewaardeerd voelen. Met als gevolg dat ze ofwel het bedrijf verlaten ofwel gefrustreerd op hun plek blijven zitten." Wat ook voorkomt is dat technisch begaafd en hoog opgeleid personeel toch maar in een managementfunctie wordt geduwd. Onder economen staat dit bekend als het Peter Principle: iemand promoveren tot het niveau van incompetentie.
New age
Van den Berg benadrukt dat het partnerschap niet alleen een kwestie van poen is. De partners krijgen meer invloed op het beleid van de onderneming. Zij maken deel uit van een vergadering-van-partners die de directie gevraagd en ongevraagd adviseert over het beleid. Zij vertegenwoordigen de onderneming naar buiten en de interessantste klussen zijn voor hen weggelegd. Tenslotte krijgen de partners meer tijd en ruimte om hun persoonlijke expertise verder uit te breiden. Sterker: er wordt een maximum verbonden aan het aantal uren dat ze in projecten werken. "We willen niet dat ze zichzelf voorbij hollen. Ze moeten voldoende tijd hebben om zichzelf te ontplooien. Een beetje ‘new age’ klinkt dat wel, ja", aldus Van den Berg.
Eind dit jaar worden de eerste partners benoemd. Dit gebeurt op voordracht van de directeuren van de werkmaatschappijen. Uiteindelijk denkt Ordina twintig tot vijftig krachten tot partner te bombarderen. Niet zo veel op 1200 werknemers? "Het moet wel iets bijzonders blijven", zegt Kasteel die spreekt van een "unieke ontwikkeling" op de Nederlandse IT-arbeidsmarkt.