Vorige week heeft Apple de belangrijkste bedrijfsmiddelen van klonenbouwer Power Computing gekocht. Apple betaald hiervoor 100 miljoen dollar in gewone aandelen. De gezaghebbende onderzoeksorganisatie Gartner Group verwacht dat Apple hierdoor sneller uit de rode cijfers komt en dat de negatieve verkoopspiraal omgebogen kan worden. Naar verwachting komt hiermee een einde aan het tijdperk van de Apple-klonen.
Apple verschaft zich hiermee het recht op het overnemen van ervaren personeel op het gebied van direct-marketing, distributie en productontwikkeling. Verder krijgt Apple de beschikking over de klanten-database van Power Computing. De licentierechten voor het distribueren van Mac OS komen weer terug in handen van de Macintosh-leverancier. De organisatie Power Computing blijft bestaan. Gebruikers van deze klonen moeten het besturingssysteem nu echter van Apple kopen.
In 1994 besloot Apple het besturingssysteem Mac OS en de systeemarchitectuur in licentie te geven aan klonenbouwers. Het bedrijf hoopte hiermee zijn platform stevig in de markt te zetten en te concurreren met Windows. Apple erkent het feit dat zijn licentiebeleid niet goed heeft uitgepakt. De klonenbouwers maakten de markt niet groter, maar concurreerden met snellere en goedkopere producten rechtstreeks met de Macintosh.
Steve Jobs, topman van Apple, geeft in een e-mail aan zijn medewerkers toe dat de huidige licentie-overeenkomsten het resultaat zijn van ‘slechte strategische beslissingen’. Hij noemt het licentiebeleid de goede strategie op het verkeerde moment. "Apple heeft in de periode 1988-1992 een gouden kans gemist. Als we toen de Macintosh-technologie aan klonenbouwers in licentie hadden gegeven, hadden we vandaag wellicht met Microsoft kunnen concurreren", aldus Jobs. RV