De exportbeperkingen die de Amerikaanse overheid oplegt aan encryptiemiddelen zijn volgens het oordeel van een federale rechter in strijd met de grondwet. Deze restricties staan haaks op het Eerste Amendement en belemmeren daarmee het recht op vrije meningsuiting.
Dit verklaarde rechter Marilyn Hall Patel eerverleden week. Deze gerechtelijke uitspraak omvat zowel software als hardware die data coderen. De nu afgesloten rechtszaak was aangespannen door de wiskundestudent Bernstein, die het encryptie-algoritme ‘Snuffle’ heeft uitgevonden. De Amerikaanse overheid had hem verboden zijn beveiligingsprogramma te publiceren of er zelfs over te spreken en te schrijven. De verdachte software is nu ‘vrijgesproken’, hoewel de staat nog in hoger beroep kan gaan. Voorlopig is ‘Snuffle’ vrijelijk en legaal te gebruiken.
Geen ban
"De encryptiereguleringen van de overheid hinderen zelfs de meest gebruikelijke activiteiten van geleerden, zoals het publiceren en uitwisselen van ideeën en het communiceren met collega’s via het Internet", schreef Patel in de 32 pagina’s van haar oordeel.
De rechter heeft echter geen nationale ban op encryptierestricties uitgesproken. Zij meent dat aan deze kwestie nog te veel juridische haken en ogen kleven. Bovendien zijn de gevolgen voor het publiek nog niet overzichtelijk in kaart gebracht, aldus Patel.
Misdaadbestrijding
Eind vorige maand heeft de Amerikaanse commissie voor Internationale Relaties al een wetsvoorstel goedgekeurd dat de strikte exportbeperkingen op encryptiesoftware versoepelt.
De wetgevers namen het met deze beslissing op tegen de regering en diverse wetshandhavende instellingen, zoals de FBI, het Drug Enforcement Agency en de National Security Association.
Deze tegenstanders beweren dat een lossere exportregulering hun capaciteiten voor misdaad- en spionagebestrijding sterk zou benadelen. Ook het ministerie van Defensie van de VS steunt deze overtuiging.
Bevoordelen
Volgens de democraat Sam Gejdenson uit Connecticut worden criminelen absoluut niet gehinderd door de huidige encryptiebeperkingen. Hij merkte op dat eerdere exportrestricties van de VS op computers en machines alleen maar buitenlandse bedrijven hebben bevoordeeld.
"Elke kwaadwillende kan in ieder land dat iets tegen de VS heeft, een winkel binnenlopen en encryptiesoftware kopen die onze spionagedienst een hartaanval bezorgt", zei de politicus in een emotionele toespraak.
Lange weg
Het wetsontwerp, dat ingediend is door de Republikein Robert Goodlatte, heeft echter nog een lange weg te gaan voor het een echte wet wordt. Ondertussen overweegt de Amerikaanse senaat maatregelen die de encryptiewetgeving juist versterken.
Digitale handtekening aan projectgroep voorgelegd
De ministers Wijers (Economische Zaken) en Sorgdrager (Justitie) willen belemmeringen wegnemen voor het elektronisch verrichten van rechtshandelingen. In een brief aan de Tweede Kamer kondigen zij het project ‘Elektronische handtekening en recht’ aan. Dit maakt deel uit van een vierde stroom projecten in het kader van het programma Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW), dat beoogt de regelgeving eenvoudiger en effectiever te maken, de ‘belastendheid’ terug te dringen en de concurrentie te bevorderen.
Voor veel rechtshandelingen gelden bepaalde vormvereisten. Iets moet in een ‘akte’ of een ander ‘geschrift’ worden beschreven, ‘ondertekend’ of ’ter hand gesteld’. De vraag is hoe met dergelijke vormvoorschriften om te gaan bij gebruik van elektronische informatieoverdracht of bij het elektronisch verrichten van de rechtshandelingen. Het nu aangekondigde project spitst zich toe op ondermeer het ‘schriftelijkheidsvereiste’ bij de arbeidsovereenkomst en het vormvoorschrift van de notariële akte bij hypotheekverlening.