Het Amerikaanse ministerie voor commercie heeft de Japanse computerfabrikanten Nec en Fujitsu schuldig bevonden aan het verkopen van supercomputers tegen dumpprijzen.
Eind juli vorig jaar had Cray, een Amerikaanse producent van supercomputers, een klacht hierover ingediend bij de overheid. Het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research wou in mei 1996 namelijk een Nec-supercomputer kopen en kreeg een offerte ter hoogte van 35 miljoen dollar.
Volgens Cray ligt het prijsniveau van een dergelijke machine echter op 100 miljoen dollar. Het onderzoekscentrum heeft de koop uitgesteld in afwachting van een gerechtelijke uitspraak.
Gevechten
Supercomputers zijn de snelste digitale machines ter wereld en kunnen tientallen miljarden berekeningen per seconde uitvoeren. Amerikaanse en Japanse fabrikanten van deze kolossen zijn al meer dan tien jaar in een fel gevecht verwikkeld. Bedrijven in beide landen beschuldigen elkanders overheden van partijdigheid en commerciële uitsluiting.
Cray is de grootste leverancier van supercomputers ter wereld en heeft ruim 60 procent van de internationale markt in handen. De laatste jaren lijdt het bedrijf onder een krimpend marktaandeel. Cray wijt dit aan oneerlijke concurrentie.
Straffen
Nec is nu veroordeeld tot het betalen van straftarieven ter waarde van 4,5 keer de waarde van zijn supercomputers bij toekomstige verkopen in de VS. Fujitsu komt er relatief beter af met minstens 1,5 maal de prijs van zijn machines. Hierdoor kunnen de twee bedrijven in wezen niet meer concurreren in de Verenigde Staten.
Beide fabrikanten overwegen nu het aanbieden van online berekeningen aan Amerikaanse organisaties. Hierbij bevinden de supercomputers zich in Japan en worden de invoer en de resultaten via netwerkverbindingen verzonden.
Bevooroordeeld
De twee Japanse firma’s weigerden mee te werken aan de rechtszaak. Zij vinden dat de overheid van de VS bevooroordeeld is. Michio Naruto, vice-president bij Fujitsu, verklaarde: "Het is spijtig dat de Amerikaanse markt niet zo open is als we hadden verwacht." Hij meent echter dat de huidige veroordeling nietig wordt verklaard door de International Trade Commission.
Deze instantie heeft het laatste woord in deze zaak en doet begin oktober uitspraak. Analisten hebben echter weinig twijfels dat ook deze onafhankelijke organisatie Nec en Fujitsu schuldig zal verklaren.