Leverancier van de ontwikkelomgeving Uniface, testtools en managementtools, Compuware, maakte zijn jaarcijfers bekend. De omzet steeg met 35 procent naar bijna 813 miljoen dollar. De winstgroei bedroeg 100 procent en kwam uit op ruim 97 miljoen dollar.
Joe Nathan, chief operating officer (coo), denkt binnen twee jaar de top-5 te kunnen betreden. "Novell, Sybase en Informix, die nu de vijfde tot en met de zevende plaats bezetten, hebben geen unieke marktpositie en zullen dus verdwijnen. Ze verliezen nu al in snel tempo hun positie", aldus de zelfverzekerde Nathan.
Compuware wil in het huidige tempo blijven groeien. Volgens Nathan heeft de markt behoefte aan kwalitatief hoogwaardige ontwikkelomgevingen en testtools, omdat gemiddeld drie van de vier automatiseringsprojecten falen. Het bedrijf claimt met het geacquireerde Uniface, testtools en dienstverleningsproducten te leveren waarmee software zonder of met weinig fouten gemaakt kan worden.
In september komt een nieuwe versie (7.2) van Uniface op de Nederlandse markt. De technologie op het gebied van softwarecomponenten en de integratie ervan is verbeterd. Met de zogenoemde Universal Request Broker (URB) kunnen niet alleen in Uniface ontwikkelde componenten gebruikt worden, maar alle componenten die werken op basis van het door Microsoft gepromote Dcom (distributed common object model) en het voor Sun, Oracle, IBM en Netscape heilige Corba (common object request broker architecture).
Shake-out
Over de concurrentie maakt Compuware zich nauwelijks zorgen. Nathan: "Bedrijven hebben vaak meerdere ontwikkelomgevingen. Wat wij moeten doen is duidelijk maken dat ze Uniface nodig hebben." Het bedrijf ziet zijn componententechnologie en URB als onderscheidend ten opzichte van andere producten. Daarnaast verwacht Nathan langdurige relaties met klanten over te houden aan de jaar 2000-projecten die ze uitvoeren met hun testtools. Onder de indruk van Developer/2000 van Oracle is hij in ieder geval niet. "Bijna al onze klanten werken ook met Oracle en iedereen klaagt wel ergens over. De gateway naar DB2 van IBM is bijvoorbeeld niet echt geavanceerd", zegt Nathan minachtend.
Bovendien voorspelt hij een grote shake-out in de ontwikkelomgevingen: over een aantal jaren bestaan nog maar 25 van de huidige 250 ontwikkelproducten. Indien niet meer dan de helft van de omzet in productontwikkeling wordt gestoken, ben je gedoemd failliet te gaan. Alleen de kleine innovatieve organisaties met een goed imago maken nog een kans om te blijven bestaan of te worden opgekocht.