Het in eerste instantie grotendeels door Baan ontwikkelde Java-blend is aan de Sun-divisie Javasoft gelicenseerd. De technologie wordt nu verder ontwikkeld en begin 1998 door Sun op de markt gebracht.
Java-blend koppelt de object-georiënteerde taal Java aan relationele databases. "Java is een taal, die door de ontwikkeling en toevoeging van allerlei diensten, zoals Java-blend, steeds uitgebreider en aantrekkelijker wordt", zegt Laurens van der Tang, executive vice president Research en Development bij Baan. Java was naar het oordeel van het Veluwse bedrijf nog niet volwassen genoeg om snel en eenvoudig solide ‘enterprise applicatie’-software te bouwen. Vandaar het initiatief om het object-georiënteerde Java op een transparante wijze te integreren met relationele databases.
Kleine applicaties
Java-blend werkt niet met het gangbare SQL (Standard Query Language), maar met de zogenoemde OQL (Object Query Language). Java wordt tot op heden veelal toegepast voor kleine Internet-applicaties. Door allerlei extra diensten kan met de taal sneller ontwikkeld worden en kan deze software makkelijker in andere omgevingen geïntegreerd worden. "Over twee jaar is de taal gereed voor de zwaardere toepassingen, die op de server draaien", verwacht Van der Tang.
Baan wenst overigens buiten de discussie te blijven die gaande is tussen Microsoft en het Sun-consortium (waar Sun, Oracle en Netscape belangrijke spelers zijn). De markt wordt bestookt met verschillende visies, standaarden en producten. "Achter het rookgordijn van het marketingslagveld wordt de taal Java volledig door Microsoft ondersteund. Van conflicterende standaarden is geen sprake", aldus Van der Tang. Volgens Bill Gates is Java niet meer en niet minder dan een programmeertaal. Terwijl volgens Sun en consorten Java veel meer is: een compleet platform. Wat daar dan ook precies onder mag worden verstaan.
Componenten
De erp-leverancier streeft naar het ontwikkelen van componenten van software die zo onafhankelijk mogelijk zijn van elkaar en van de infrastructuur. Java past uitstekend in die strategie vanwege de veelgeprezen platform-onafhankelijkheid. Van der Tang merkt overigens op dat de ontwikkelomgeving Baan-tools, net als Java, werkt met het principe van een Virtual Machine. "Daardoor is onze software al in hoge mate onafhankelijk en dus toekomstvast", zegt hij. Baan-software is componentgeoriënteerd en ondersteunt de objectstandaarden van zowel Microsoft (Dcom) als de groep bedrijven rond Sun (Corba). De overschakeling naar Java zal per definitie geleidelijk zijn, verzekert de R&D-baas. Java is dus belangrijk voor de erp-ontwikkelaar, maar niet heilig. Van der Tang: "De mate waarin Java toegang vindt binnen het bedrijf zal afhangen van de inhoud en de snelheid van ontwikkeling van de taal." Voor elk nieuwe project wordt een keuze gemaakt welke ontwikkelomgeving gebruikt gaat worden: Baan-tools of Java.
In totaal zijn 125 van de 1000 R&D-medewerkers van de softwarebouwer bezig met Java. Voorlopig voornamelijk op het gebied van Internet-functionaliteit. Alle schermen uit de Baan-software worden Java-‘enabled’ gemaakt, waardoor ze toegankelijk zijn via Internet. Verder vindt Java ingang bij het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit op het gebied van elektronisch zakendoen.
Baan dijt uit
Een herstructurering van de senior management-laag bij Baan Company is nodig om de toenemende operationele kosten in de hand te houden. Een aantal nieuwe topmensen van binnen en buiten het bedrijf is benoemd om leiding te geven aan de uitdijende organisatie. De Veluwse software-ontwikkelaar moet vooral in Noord-Amerika zijn organisatie uitbreiden om de groeiende marktactiviteiten op te kunnen vangen. De toenemende kosten hiervan vergen extra aandacht. Onlangs rondde de erp-leverancier de aankoop van de Amerikaanse softwarebouwer Aurum af. Kosten: ruim een half miljard gulden.
Baan kondigt voorts de overname aan van ALX-Comet, een dochter van het Duitse computerconcern Siemens Nixdorf. De Duitse firma, waar tweehonderd mensen werken, ontwerpt programmatuur voor het middenbedrijf, een segment waarop het Barneveldse bedrijf zich meer wil richten. ALX-Comet bedient zo’n 1500 klanten, waaronder de auto-industrie. Na de verkoop zal Siemens Nixdorf Baan-software in het eigen bedrijf installeren en over de hele wereld gaan verkopen.
Verder heeft financieel directeur Jan Westerhoud (44) zijn vertrek bij de erp-ontwikkelaar aangekondigd. Zijn opvolger is de 38-jarige Klaas Wagenaar, afkomstig van Cap Gemini. Westerhoud is twee jaar verantwoordelijk geweest voor het financieel beleid. Hij wil meer tijd vrijmaken voor zichzelf en zijn gezin. Volgens Westerhoud is Baan een 24-uurs bedrijf geworden. Hij maakte werkdagen van twaalf tot veertien uur.