Met de aankondiging van een nieuwe versie van Unixware en de nieuwe universele applicatieserver Tarantella wil SCO een rol blijven spelen in de Unix-wereld. De Unix-systemen van dit bedrijf, Openserver en Unixware, draaien op PC-Servers en zijn voornamelijk gericht op het Intel-platform. De markt waar Windows NT van Microsoft zich sterk maakt.
De nieuwe Unixware-versie is een integratie van de vorige met Openserver. In de toekomst wil SCO nog maar één besturingssysteem ontwikkelen en ondersteunen. De nieuwe versie, die nu in een bèta-fase verkeert en eind 1997 op de markt komt, is compatibel met beide bestaande Unix-serversystemen van SCO. Openserver wordt volgens Doug Michels, chief technology officer (cto), nog minstens twee jaar ontwikkeld en minimaal vijf jaar ondersteund.
De productontwikkeling heeft uitsluitend betrekking op het laten aansluiten van Openserver op nieuwe hardware en nieuwe industrie-standaarden. Met de Universal Development Kit (UDK), een ontwikkelomgeving gebaseerd op C/C++, moet een soepele migratie naar het nieuwe Unixware voor alle gebruikers mogelijk zijn. Software ontwikkeld met de UDK draait op alle SCO-systemen.
Netwerkcomputing
Voor het bedrijf uit Californië bestond nog maar weinig belangstelling, omdat het zowel over 1996 als over het laatste kwa rtaal verliezen moest rapporteren. De financiële malaise is volgens SCO niet te wijten aan de opmars van NT maar aan de afschrijving van het acquisitiebedrag van Unixware (dat in 1995 van Novell werd gekocht), aan het overstappen op een nieuwe elektronische distributiestrategie (waarbij de voorraden verkleind werden) en aan de reorganisatie van het afgelopen jaar (waarbij 10 procent van het personeel moest opstappen). "Maar nu hebben we dan ook een balans zonder schulden", aldus Alok Mohan, president en chief executive officer (ceo) van SCO.
Mohan verwacht met Unixware en Tarantella, die eind 1997 op de markt komen, weer mee te kunnen doen in de Unix-wereld: "Netwerkcomputing heeft de toekomst. Daarvoor zijn twee zaken belangrijk. Betrouwbare en schaalbare servers en technologie waarmee applicaties die op verschillende servers draaien door diverse werkstations benaderd kunnen worden." Mohan verwacht met Unixware en Tarantella op die toekomstige behoefte te kunnen inspelen.
Naamsbekendheid
SCO heeft de afgelopen jaren 50 miljoen dollar geïnvesteerd in productontwikkeling. In 1998 wil Mohan rendement zien. De huidige, gereorganiseerde bedrijfsvoering moet echter al winstgevend zijn, meent Mohan. Er bestaan nauwelijks twijfels over de kwaliteit van de technologie van SCO. De reputatie van de marketing en verkoop is echter minder florissant. SCO-Unix is altijd via indirecte kanalen aan de man gebracht, waardoor het een lage naamsbekendheid heeft. Ze blijken niet in staat producten of concepten stevig in de markt te zetten.
Zoals elk zichzelf respecterend bedrijf introduceerde SCO vorig jaar zijn visie op netwerkcomputing. Toen werd het Internet Way of Computing genoemd. Dit jaar, tijdens SCO forum in Santa Cruz, is die term precies één keer gevallen, verder werd het door de hele industrie ‘netwerkcomputing’ gebezigd. Dit gebrek aan marketingkracht moet gecompenseerd worden, zeker met de komst van Tarantella, een voor de eindgebruiker zichtbaarder product.
Marketing
"Het is duidelijk dat we onze marketingstrategie moeten aanpassen en aan onze naamsbekendheid moeten werken", zegt Geoff Seabrook, leider van de Europese organisatie van SCO. Tarantella zal de naamsbekendheid van SCO vergroten omdat dit een product is dat voor de eindgebruiker zichtbaar is, meent SCO. Verder kondigde het bedrijf aan samen met Compaq initiatieven op marketinggebied te ontplooien. Tot slot heeft SCO voor het onder de aandacht brengen van Tarantella wereldwijd tien mensen vrijgemaakt. De verkoop blijft via het indirecte kanaal lopen.
Unixware en netwerkcomputing
De nieuwe basistechnologie voor de Unixware productlijn, SVR5, wordt door SCO gepositioneerd als ideaal voor netwerkcomputing. Het draait uitsluitend op het populaire Intel-platform. Het bedrijf belooft een prestatietoename van 250 procent ten opzichte van SVR4. Verder zouden de schaalbaarheid, betrouwbaarheid en de beschikbaarheid van het systeem toenemen en bevat SVR5 een Java Virtual Machine. Opmerkelijk is verder dat het nieuwe systeem 64-bits technologie ondersteunt, terwijl de 64-bits Intel processor, die ontwikkeld wordt onder de codenaam Merced, niet voor 1999 op de markt komt.