Automatiseringsconcern Roccade heeft voor 4000 werknemers een cao afgesloten. Het bedrijf, dat op het punt staat te worden verkocht door de overheid, stapt in de cao af van automatische collectieve loonsverhogingen. In plaats daarvan komt een systeem van prestatiebeloning.
De Roccade-cao is een raam-cao waarin globaal een aantal afspraken is beschreven. De afspraken kunnen nader worden ingevuld door de werkmaatschappijen. Opmerkelijk is daarbij de grote rol die bij een aantal werkmaatschappijen aan ondernemingsraden is toegedicht. Bij enkele bedrijfsonderdelen zijn de OR’s zelfs de enige gesprekspartner van de directie.
"Een flink compromis ja. Maar we moesten gewoon erkennen dat onze aanhang bij een aantal bedrijfsonderdelen van Roccade zeer gering is", zegt Gerard van Hees van de Dienstenbond FNV. Ook op het punt van loon naar prestatie ("vrij uniek in Nederland") heeft de FNV water bij de wijn moeten doen, geeft hij toe.
Waarschijnlijk is de vakbond allang blij dat men een voet tussen de deur heeft gekregen van de IT-sector, die soms een wild-west-branche wordt genoemd. Een tijdje terug liep de poging een cao af te sluiten voor de hardware-sector op een klinkende ruzie uit tussen werkgevers en FNV. De Dienstenbond vond dat de raam-cao te weinig waarborgen voor werknemers van kleine bedrijven bevatte. De CNV kon zich er overigens wel in vinden.
Cafetaria-systeem
Volgens Van Hees heeft de FNV ook een paar zaken uit het vuur gesleept. In de Roccade-cao is het zogenaamde cafetaria-systeem geïntroduceerd. Werkgever en werknemer kunnen afspraken maken over de mate waarin loon wordt besteed aan pensioen, ATV-dagen en dergelijke. De FNV heeft onderhandeld dat niet alleen vrije dagen kunnen worden vèrkocht, zoals de werkgevers wilden, maar ook worden ingekocht. Arbeidsduurverkorting staat nu eenmaal hoog op het verlanglijstje van de vakbond. SJ