Joel Kocher, de directeur van Power Computing, heeft vorige week ontslag genomen. Veroorzaakt door de traag verlopende onderhandelingen met Apple over nieuwe licenties. De ex-topman heeft echter ook een interne aanvaring gehad met voorzitter en ceo Stephen Kahng.
Ik heb helaas onoverkomelijke meningsverschillen met de directie van Power Computing over de manier waarop we verder moeten met de problematiek rondom de Apple-licenties", verklaarde Kocher. Nog geen twee weken geleden uitte hij publiekelijk kritiek op Apple Computer voor het wijzigen van diens licentiestrategie.
Dit incident op de Macworld Expo in Boston was een uiting van de kloof tussen de twee topmannen. Kocher wordt omschreven als een open manager die confrontaties zoekt. Hierdoor staat hij lijnrecht tegenover Kahng, die meer op de achtergrond opereert.
Dilemma
Het vertrek van Kocher vormt een vruchtbare bodem voor de wervelstorm van geruchten over een mogelijke overname van Power Computing door Apple. Zo’n aankoop zou een oplossing zijn voor het licentiedilemma en het slinkende marktaandeel van de oorspronkelijke Mac-fabrikant. De diverse klonenbouwers, waarvan het vier jaar oude Power de grootste is, groeiden de laatste tijd flink. Dit gebeurde voornamelijk ten koste van Apples eigen klantenbestand.
Dat is een pijnlijke zaak voor de PC-leverancier van het eerste uur. Deze heeft het licentiebeleid drie jaar geleden namelijk opgezet om nieuwe Mac-gebruikers aan te trekken. Doordat de klonenfabrikanten echter goedkopere systemen leveren, verliest Apple langzaam terrein op de Macintosh-markt.
De angst dat Steve Jobs de klonenbouwers zou boycotten, is dan ook groot. Jobs was altijd al gekant tegen het in licentie geven van Apple-technologieën. Van een algeheel kloonverbod is nog geen sprake, maar ondertussen verlopen de onderhandelingen steeds stroever.
Vlam
Power Computing, Motorola en Umax hebben nu weliswaar contracten voor het nieuwe Mac-besturingssysteem versie 8, toch lijkt Apple niet langer bereid de eigen technologieën uit handen te geven. Het bedrijf wil verse contracten tegen andere voorwaarden afsluiten voor ondermeer Rhapsody, het toekomstige Mac OS.
Sinds vorige week is de vlam pas goed in de pan geslagen. Apple weigert de nieuwste hardware beschikbaar te stellen voor Mac-compatibele computers. Dit Common Hardware Reference Platform (CHRP), ooit bedacht om diverse besturingssystemen op één platform te laten draaien, bestaat uit standaard onderdelen.
Kloonfabrikanten zijn hiermee niet afhankelijk van de eigen hardware-ontwerpen van Apple, die deze relatief duur in licentie geeft. Het bedrijf breidt de kloonoorlogen nu dus ook uit naar de hardware van het Macintosh-platform.
Voormalig Power-directeur Kocher beperkt zich tot een grimmig commentaar: "Ik hoop dat Apple uiteindelijk doet wat het beste is voor de Mac-gemeenschap". Zijn ontslag heeft echter ook gevolgen voor Apple zelf. Kocher is namelijk één van de namen op de korte lijst van topmensen voor de leidersfunctie van Apple. Nu is hij ook een beschikbare, zij het warse, kandidaat.
Apple wil Sony-veteraan als baas
De zoektocht naar een president voor Apple Computer heeft een nieuwe kandidaat opgeleverd. De 33-jarige Sony-veteraan en schrijver Olafur Johann Olafsson wordt door de IJslandse krant Morgunbladid genoemd. De IJslander sprak deze week in Cupertino met ‘adviseur’ Steve Jobs over de vacature. Apple verstrekte geen commentaar.
"Er zijn veel mogelijkheden en ik zie mezelf niet per se als de nieuwe ceo", verklaarde Olafsson in een interview met het dagblad. Niettemin zei hij dat de onderhandelingen nog lopen en sloot hij een toppositie bij Apple niet uit.
Olafsson was president van Sony Interactive Entertainment van 1994 tot oktober 1995. Na zijn vertrek bij deze mediagigant heeft de IJslander diverse korte verhalen en romans geschreven. Daarnaast investeerde hij in beginnende high-techbedrijfjes in de Verenigde Staten, waaronder ook enkele Internet-cafés.