Joel Kocher, de directeur van Mac-klonenbouwer Power Computing, nam afgelopen week ontslag vanwege de traag verlopende onderhandelingen met Apple over nieuwe licenties. Kochers vertrek leidt tot een stroom van geruchten over een overname van Power Computing door Apple.
Dat zou een oplossing zijn voor het licentiedilemma en Apple’s slinkende marktaandeel. Apple zette zijn licentiebeleid drie jaar geleden op om nieuwe Mac-gebruikers aan te trekken. Doordat de klonenfabrikanten goedkopere systemen leveren, verliest Apple inmiddels aan hen terrein op de Mac-markt. De klonenfabrikanten zijn nu bang voor een boycot; Steve Jobs was altijd al tegen het in licentie geven van Apple-technologieën.
Van een totaal kloonverbod is nog geen sprake, maar de onderhandelingen verlopen steeds stroever. Power Computing, Motorola en Umax hebben contracten voor Mac OS versie 8, maar Apple lijkt niet langer bereid de eigen technologieën uit handen te geven. Het wil nieuwe contracten, voor ondermeer Rhapsody, het toekomstige Mac OS, afsluiten tegen andere voorwaarden.
Vorige week weigerde Apple zijn nieuwste hardware beschikbaar te stellen voor Mac-compatibelen. Dit common hardware reference platform (chrp), bedacht om diverse besturingssystemen op één platform te laten draaien, bestaat uit standaard onderdelen. Klonenfabrikanten zijn hiermee niet afhankelijk van de hardware-ontwerpen van Apple, die deze relatief duur in licentie geeft.