Al diverse bedrijven hebben serieuze, goed functionerende bedrijfsapplicaties gemaakt in Java.
Met stijgende verbazing las ik het artikel ‘Java nog niet gereed voor bedrijfsapplicaties’ (Computable, 25 juli). Hierin tracht de heer Ronald Tetteroo zijn onvermogen om iets met Java te doen af te wentelen op de zijns inziens nog onvoldoende aanwezige hulpmiddelen. Voor mij komt dit sterk overeen met het excuus van de voetbalspeler die net vanaf de penaltystip huizenhoog heeft overgeschoten en dan zegt dat het kwam omdat zijn schoeisel niet deugde…
Tetteroo baseert zijn betoog op waarnemingen vanaf de zijlijn. Naar eigen zeggen houdt hij de ontwikkelingen op het gebied van Java nauwgezet bij, maar desondanks blijkt hij erg weinig uit eigen ervaring te kunnen putten en vooral niet echt op de hoogte te zijn van de stand der zaken. Dit weerhoudt hem er niet van om zijn ‘uitgesproken mening’ ongeremd te ventileren in uw blad. Zo vraagt hij zich af waar de bedrijfsapplicaties blijven die in Java geschreven zijn. Nu weet ik niet precies wat hij onder bedrijfsapplicaties verstaat, maar ik ken toch al genoeg bedrijven die serieuze, goed functionerende bedrijfsapplicaties hebben gemaakt in Java. Alleen al in Nederland zijn er voldoende interessante voorbeelden voorhanden: TNO, de Kas Associatie, het Ciao-project van de Gemeente Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Over de implementaties bij deze laatste twee bedrijven stond overigens in een eerdere uitgave van Computable (18 juli) al een zeer leerzaam artikel. Ook het IBM-artikel over Java (1 augustus) bevatte waarschijnlijk een hoop nieuws voor hem. Voor just in time-compilers en de beschikbaarheid daarvan verwijs ik hem graag naar een bedrijf als Symantec, die daar inmiddels al een versie 2.0 van op de markt heeft. Ook de hoeveelheid Javabeans is ondertussen zeer aanzienlijk. Houdt het bedrijf van meneer Tetteroo zich trouwens niet bezig met software-ontwikkeling? Zou het er dan niet zelf voor moeten zorgen dat er meer Javabeans komen?
Op zijn verklaring dat Java voorlopig niet op grote schaal zal doorbreken, wil ik alleen maar reageren door te verwijzen naar de aantallen ontwikkelaars die zich nu wereldwijd met Java bezig houden. Het aantal bezoekers van de Java Developers Conference was dit jaar – slechts twee jaar na de introductie van Java – al hoger dan die van de C++ ontwikkelaars.
Hoezo zal Java voorlopig niet doorbreken?
Hans Appel, marketing manager Sun Microsystems Computers